TZB-info - Prostup tepla vícevrstvou…
Výpočet Prostup tepla vícevrstvou neprůsvitnou konstrukcí umožňuje určit tepelný odpor a součinitel prostupu tepla konstrukce dle platných norem a výsledek porovnat s požadavky aktuální ČSN 73…
Dobrý den.
Obracím se s prosbou na všechny znalé, zda aby mi pomohli s pochopením podstaty.
Když se podívám na význam pojmů, tak se uvádí:
- Součinitel prostupu tepla U - ...čím je hodnota menší, tím lepší jsou tepelně izolační vlastnosti konstrukce.
- Tepelný odpor R - ...čím vyšší je tepelný odpor materiálu nebo konstrukce, tím pomaleji teplo odchází.
Takže jen pro informaci:
Klasický trámový strop - skladba:
- vápenocementová omítka (na palachu) - cca 2 cm
- dřevěná prkna - 2,5 cm
- vzduch - 17 cm - ve druhém případě foukaná minerální izolace
- dřevěná prkna - 2,5 cm
- cihly půdovky - 4 cm -ale spíš vypadají jako vepřáky
Hodnota součinitele prostupu tepla pro vzduch se uvádí - 0,026, zatím co u foukané izolace (čedičové vaty) okolo 0.042, což je cca 1,6 krát horší než u vzduchu.
Když si některé On-line kalkulačce - tře zde na tzb-info:
https://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vyp…
navolím výše uvedenou skladbu stropu jednou se vzduchem vyplněnou dutinou a podruhé s dutinou vyplněnou foukanou čedičovou vatou, tak výsledky jsou jednoznačně ve prospěch dutiny vyplněné poze vzduchem.
Pomůže mi prosím někdo vysvětlit v čem je chyba, kde je jádro pudla?
V čem spočívá ta téměř (většinou uváděná) až 30% uspora nákladů na vytápění při zateplní klasického trámového stropu foukanou minerální vatou.
Děkuji.
Smutné na tom je, že stejně přemýšlí o vzduchové mezeře i někteří současní "odborníci" a koneckonců i zde…
před 9 roky
Omlouvám se, neměl jsem čas. Vystřihl jsem obrázek s hodnotami pro jiný povrch. Platí obrázek ten nalevo, ze kterého…
před 9 roky
Ano, lambda v tomto konkrétním případě je asi 3x horší než u EPS a ten procentuální rozdíl celé konstrukce je cca 3%.…
před 9 roky
17 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení