Optimalizace podlahového vytápění, prosím o radu

Rubriky:

Reklama
Optimalizace podlahového vytápění, prosím o radu

Dobrý den, předem se omlouvám za naprostou laickost dotazu. Máme patrovou novostavbu, která by měla být v nízkoenergetickém standardu, zatepleno zvenku polystyrenem, samozřejmě zaizolovaná střecha a kvalitní plastová okna s trojskly. Máme podlahové vytápění, rozdělené v každém patře do pěti okruhů, a řízené zatím jen jedním termostatem uvnitř - nemáme takové to venkovní čidlo, pokud vím. Kotel je kondenzační, značky Protherm, hřeje nám i vodu, která se shromažďuje v přídavném bojleru.
A teď k problému. Asi neumíme správně topit, ale nedaří se nám optimalizovat teploty v domě. Setkala jsem se s názorem, že podlahovka musí topit stále. Prosím, co si pod tím mám představit? Nemohu, nebo nevím jak, přikázat kotli, aby topil. Mám na termostatu možnost nastavit pět denních dob - vždy jen jejich začátek, tedy na sebe navazují, fungují vždy do začátku další- a pro každou tuto dobu teplotu. Kotel sepne, když teplota poklesne na teplotu o půl stupňě nižší, než nastavenou. Na noc mám 20, od tří do osmi do rána 22 (myslela jsem si že tím docílím teplíčka ráno, ale kulový:(, přes zbytek dne 21.
A k problému: zatímco přízemí funguje docela dobře, v patře je neustále zima. dnes jel kotel od těch tří do osmi ráno neustále (to také nevím, jestli je dobře! Zkrátka je tam furt plamínek - já myslela, že to i při topení občas vypne?) a zatímco v přízemí bylo ráno příjemné teplo - 22 - v ložnici stejných 20,5 jako večer. A při studenější noci je to klidně i pod dvacet. Během dne už potom kotel moc nespíná, alespoň myslím (nebýváme doma), teplota se v celém domě drží okolo těch 21. Jednou jsme ale byli doma a během šestihodinového topení se dětský pokoj vyhřál z ranních nepříjemných 19 jen na 19,5!!!!!!!!!! Myslela jsem, že by trubky mohly být zavzdušněné, ale když je osahám v rozdělovači, všechny jsou pěkně a stejnoměrně teplé. Tak nevím, vadí v dětském pokoji v patře nelepený koberec? Ale v ložnici máme stejné lamino jako dole v obýváku a zima je tam taky! Někdo poradil zkontrolovat průtoky - v měřáku průtoků nahoře není žádná voda, jen v jednom okruhu, a tam je zase pořád, i když okruh zavřu. Dole je voda ve všech měřácích, hladiny pořád stejné, ať se zrovna topí, nebo netopí. Tak si spíš myslím, že ty měřáky korektně nefungují, tam by přece měla být voda jen když se topí. Může být problém tam? To by ale trubky nebyly teplé (náš instalatér tomu podle mě rozumí stejně blbě jako my, ale říkal, že když jsou trubky teplé a teplota na teploměru odpovídá zadané teplotě, funguje to). Zadaná teplota vody do otopného systému je 35 a to mi přijde až moc, vím, že jiní do podlahovky pouští třeba jen 29 a prý to stačí! Nechápu! Nicméně instalatér tvrdí, že je to projektováno na spád 40/30 a to že znamená, že musím teplotu otopené vody na těch 40 nastavit!Má pravdu? zdá se mi to hrozně moc a bojím se vysoké spotřeby. Díky za všechny rady, hlavně za tu, co přesně znamená "stále topit", když spínaní kotle řídí pokles teploty na termostatu (znamaná to jen "mít stálou pohotovost k topení?Tu máme, ale "nakázat" topení neumím), a za tu, jestli bych skutečně měla pouštět do podlahovky 40, když máme projektovaný spád 40/30. Omlouvám se ještě jednou za naprostou laickost, ale obracím se raději sem než na našeho instalatéra, přijde mi, že tomu moc nerozumí.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.