Vyšší spotřeba kotle vs velký objem topné vody, studená zpátečka

Reklama
Vyšší spotřeba kotle vs velký objem topné vody, studená zpátečka

Dobrý den ,
vím , že na toto téma tu již bylo mnoho diskuzí(skoro všechny jsem pročetl) přesto jsem nedokázal najít odpověď na problém , který mám na domě.
S plánovanou rekonstrukcí druhého patra domu jsme předělávali i topení v domě. Původní radiátory(litinové) v prvním patře byly zachovány do druhého patra se osadily radiáry deskové. Z původního samotížného systému jsme udělali oběh vody s čerpadlem a starý kotel jsme vyměnili za peletkový kotel Opop. Všechny radiátory jsou osazeny termohlaviceni. Topíme v kuse od října do dubna na stabilní teploty(20-23°c) v jednotlivých mísnostech, teplota vody v kotli 58°C. Kotel(16 kw) dům(2x100 m2) bez problémů vytopí- využívám jeho schopnost modulace výkonu od 10% do 100% a topím na teplotu vody v systému(kotel dává 8-12 kw).
Nicméně na zpátečce před kotlem je voda příliš studená(to řeší samozřejmě trojcestný ventil (Esbe LTC 100), který hlídá teplotu vratky těsně před kotlem.
Zdá se že je v še v pořádku vše funguje jak má, že? ALE!!!
Tím , že mám předimenzované radiátory s větším množstvím vody(v přízemí litinové ale asi deskové i z části v patře), tak po natopení celého domu na požadovanou teplotu místností dochází k tomu, že voda v radiátorech se prohřívá jen v horní části (termoventily zavírají protože je natopeno) a do kotle se vrací voda studená.
A O to víc mi musí podle mne kotel nahřívat vodu a z toho plyne vyšší spotřeba pepet!!!(v porovnání s jinými podobnými domy kde topí stejným způsobem i stejným kotlem Opop , ale s menším množsvím vody v systému).
Ještě na doplnění- dům 2x 100m2, výměna oken , zateplení krovu 30 cm vaty , podsklepený, obvodové stěny plynosilikátové tvárnice 45 cm -nezatepleno , spotřeba pelet +/-6 tun/rok.
A tak se chci zeptat zda
1. je moje teorie o předimenzovaných radiátorech a vracející se studené vodě na zpátečce je správná a jde s tím něco udělat?
2.A HLAVNĚ: MÁ TO VLIV NA SPOTŔEBU PELET???
3. jde to vyřešit 2 okruhy(jeden kotlový a druhý do radiátorů) a snížit teplotu vody v radiátotech(nízkoteplotní systémm)?

Předem děkuji za přečtení mého dotazu a za rady.
Michal Martínek

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

15 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.