Vyšší spotřeba kotle vs velký objem topné vody, studená zpátečkaDobrý den ,
vím , že na toto téma tu již bylo mnoho diskuzí(skoro všechny jsem pročetl) přesto jsem nedokázal najít odpověď na problém , který mám na domě.
S plánovanou rekonstrukcí druhého patra domu jsme předělávali i topení v domě. Původní radiátory(litinové) v prvním patře byly zachovány do druhého patra se osadily radiáry deskové. Z původního samotížného systému jsme udělali oběh vody s čerpadlem a starý kotel jsme vyměnili za peletkový kotel Opop. Všechny radiátory jsou osazeny termohlaviceni. Topíme v kuse od října do dubna na stabilní teploty(20-23°c) v jednotlivých mísnostech, teplota vody v kotli 58°C. Kotel(16 kw) dům(2x100 m2) bez problémů vytopí- využívám jeho schopnost modulace výkonu od 10% do 100% a topím na teplotu vody v systému(kotel dává 8-12 kw).
Nicméně na zpátečce před kotlem je voda příliš studená(to řeší samozřejmě trojcestný ventil (Esbe LTC 100), který hlídá teplotu vratky těsně před kotlem.
Zdá se že je v še v pořádku vše funguje jak má, že? ALE!!!
Tím , že mám předimenzované radiátory s větším množstvím vody(v přízemí litinové ale asi deskové i z části v patře), tak po natopení celého domu na požadovanou teplotu místností dochází k tomu, že voda v radiátorech se prohřívá jen v horní části (termoventily zavírají protože je natopeno) a do kotle se vrací voda studená.
A O to víc mi musí podle mne kotel nahřívat vodu a z toho plyne vyšší spotřeba pepet!!!(v porovnání s jinými podobnými domy kde topí stejným způsobem i stejným kotlem Opop , ale s menším množsvím vody v systému).
Ještě na doplnění- dům 2x 100m2, výměna oken , zateplení krovu 30 cm vaty , podsklepený, obvodové stěny plynosilikátové tvárnice 45 cm -nezatepleno , spotřeba pelet +/-6 tun/rok.
A tak se chci zeptat zda
1. je moje teorie o předimenzovaných radiátorech a vracející se studené vodě na zpátečce je správná a jde s tím něco udělat?
2.A HLAVNĚ: MÁ TO VLIV NA SPOTŔEBU PELET???
3. jde to vyřešit 2 okruhy(jeden kotlový a druhý do radiátorů) a snížit teplotu vody v radiátotech(nízkoteplotní systémm)?
Předem děkuji za přečtení mého dotazu a za rady.
Michal Martínek