Rozvody vody PEX

Rozvody vody PEX

Rád bych se podělil o zkušenost - zážitek z návštěvy firmy Pex Revel v Příbrami.

Chci si udělat rozvod vody v RD (stavíme u Č. Krumlova), ideálně sám, a zvolil jsem pro to PEX trubky(životnost, bezporuchovost, zdravotní nezávadnost, blbuvozdornost při realizaci, nízká cena).

Svařoval jsem si předtím potrubí do vrtu pro ponorné čerpadlo z PPR a nebylo to přesvědčivé - pořád jsem se stopkami v rukách a závětří proti větru laboroval, jestli jsem to zahřál dost nebo málo a stejně si myslím, že jsem to v některých spojích udělal moc a trubka se mi částečně zahrdlila, což ale na vzdálenost 4m ke spojce těžko ověřím. Chtěl jsem se při rozvodech vyhnout spoustě kolínek, spojek - každá potenciální zdroj problémů a zvyšování odporu vody, takže se musí použít větší dimenze a to jsou zase ztráty při čekání na teplou, až odteče/a nebo cirkulace = další složitost.
Hledal jsem tedy PEX trubku s atestem na pitnou vodu a našel ve firmě Revel. Měl jsem ale ještě spoustu nejistot kolem dimenzování a topologie celého rozvodu a protože jsem spíše úzkostný člověk (nebýval jsem, až věkem (:-)), nakonec jsem si napsal prosbu o konzultaci do Revelu.
Upozorňuji, že ze mě nic nemají a málo co mít budou, protože těch cca max. dvacet metrů páteřní trubky a odbočky ke spotřebním místům co od nich koupím, není něco, na čem by zbohatli. Předem věděli, že tepelné čerpadlo mám už koupené od Vaillantu (plošný kolektor) a podlahovku od fy. Termoinstalace p. Sládek - takže další investice z mé strany nebudou.

Domluvili jsme se na pátek na desátou v Příbrami. Mimochodem odpovědi na e-maily jsou bleskové, o tom jsem se už přesvědčil jednou předtím a nyní opět. Myslel jsem si, že vím kde to v Příbrami je, takže jsme tam zabloudili a přijel jsem tam s půlhodinovým zpožděním.

P. sekretářka nás vlídně přivítala, odvedla do zasedačky a udělala nám (mě a ženě) čaj. Rozbalil jsem tam svůj z A4 slepovaný půdorys 1:10 a pán se nám tam přes hodinu věnoval tomu, co sám vím, že jsou mé úzkostné výplody, které produkuju pro strach, že se mi voda tažená hluboko v izolaci pod podlahou (a nad ní elektřina a celoplošné podlahové vytápění) jednoho dne vylije do podlahy a budu to muset celé vykopat a zničit (jako minulý měsíc můj táta kvůli cca rok kapajícímu spoji na Geberitu), což bych snad nepřežil.

Takže se jistím ve stylu "pásek a kšandy"= vedení v PEX a to celé v KG chráničce s revizními otvory a odvodem případné havarijní vody mimo dům. Prošel s námi topologii, zkorigoval použité průměry páteře a odboček, demonstroval poloměry ohybů, vzal nás do skladu a názorně ukazoval postup při realizaci a jednotlivé komponenty. Bylo mi nápadné, že ho každý ve firmě zdraví a vůbec se chová uctivě, tak jsem se před koncem znovu zeptal na jméno a on to p. Jícha, majitel firmy (v e-mailu psal, že se nám bude věnovat jeden z jeho projektantů (?), p. Roušar).

Ptal jsem se ho, jak často návštěvy našeho typu má - smál se a říkal, že jsme tohoto druhu asi první.

Nářadí půjčují za 300Kč na den a jsem si docela jistý, že si vodu natahám sám a snad i dobře - vypadá to dost jednoduše.

Až se do toho pustím, udělám fotodokumentaci a postup práce a hodím to sem pro ostatní, kdo by tápal jako jsem tápal já.

A p. Jíchovi děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.