podmínky odstoupení od smlouvyDobrý den, 3.6.2014 byla uzavřena smlouva s jednou společností na 2 odběrná místa s různými odběrateli (otec+syn), ale na stejné adrese. Bylo to klasicky přes podomního prodejce. Každopádně odběr elektřiny a plynu měl být zahájen až po ukončení smlouvy u současného dodavatele, což vycházelo u jedné smlouvy na říjen 2015 a u druhé o rok později 2016. Nicméně na základě jistých okolností došlo ke změně a byla poslána výpověď. Na jedno odběrné místo přišlo akceptování žádosti o ukončení smlouvy a ta byla ukončena ke 30.10.2014. Jak jsem koukal, tak dle zákona není jejich povinností o tomto informovat, je možné smlouvu ukončit do 5 dnů před zahájením dodávky a odstoupení je bráno jako jednostranný akt a jak jsem našel v jedné diskuzi "dodavatel nesmí za to nic požadovat a nemá právo řešit, zda někomu umožní odstoupit nebo ne". K mému nemilému překvapení mi dnes 26.10. přišel dopis, oznamující mi, že na základě smlouvy ze 3.6.2014 se od 28.10.2015 stává ona firma mým dodavatelem energie. Tudíž již nelze odstoupit do 5 dnů. Okamžitě jsem volal na jejich zákaznickou linku, kde mi potvrdili, že výpověď jim přišla, ale nezdál se jim podpis na výpovědi a proto byla zamítnuta. Z toho vyvstává otázka, neporušují tím něco? Mají právo zamítnout výpověď, pokud já jim to de facto "oznamuji", že ukončuji smlouvu? Pokud ano, tak je těžké dotyčnou osobu (mě v tomto případě) kontaktovat a ověřit si platnost výpovědi? Bohužel již je to rok a tak si přesně nepamatuji všechny detaily, myslel jsem, že je to v pořádku. Kontaktoval jsem také současného dodavatele, kde by měla být smlouva platná a ještě min. 2 roky by měla trvat. Mají se mi ozvat z obou stran. Bohužel mi asi hodinu po rozhovoru se současným dodavatelem přišla faktura za deaktivační poplatek. Spíš se mi hlavně jedná o tu výpověď zaslanou před rokem, jestli to bylo v pořádku nebo ne, můžou se s tím tedy ohánět a na základě toho odmítnout?? Děkuji.