Tepelný audit aneb jak efektivně topit

Reklama
PV Petr Voženílek @petr.vozenilek804 před 8 roky16.11.2015 12:24:00
Tepelný audit aneb jak efektivně topit

Tepelná pohoda a současně nízké náklady na vytápění. To je cílem měření v jednom domě ve starší pražské zástavbě. Dům plná cihla 45 cm zateplená 10 cm polystyrenem a jedná se o obývák 5,5 x 3,5 m, výška 3m. Venkovní stěna je na sever se špaletovým oknem 1,1 x 2 m, pod ním radiátor Radik 22 90 x 60 cm o výkonu 2 kW. V okolních místnostech se topí méně, kondenzační kotel je nastaven z fabriky. Okolní byty jsou obývány.
Jsou monitorovány teploty vrchu a spodku radiátoru, teploty vzduchu ve výškách 0,8 1,5 a 3 metry a teplota obvodové zdi ve výšce 0,8 metru. Kotel zapíná uživatel dle potřeby na teplotu OV 60°C a teplotu v místnosti řídí termohlavice. Je zajímavé pozorovat, jak funguje. Z nasbíraných dat bude provedena analýza průměrného výkonu radiátoru a průměrných teplot v místnosti a zohledněn stav spokojenosti uživatele. Přinese kontinuální vytápění nějaké úspory? Jak dalece správné nastavení kotle zvýší účinnost a prodlouží životnost? Online data jsou zde. https://thingspeak.com/channels/15209
Na obrázku je typický start kotle a výkony při cyklování. Dále teplota radiátoru včetně dosahu dopředného sálání a okna nad ním.
Nyní kotel pracuje s výkonem do topení 6 kW a anticyklační periodou 10 minut.
Další obrázky jsou start kotle http://www.attack.sk/attack-kzt-plus/ topí do jediného radiátoru o výkonu 2 kW. Kotel je nutný kvůli ohřevu TUV. K teplotám bude i zpracován příkon plynu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.