YouTube - Tu kabel Tukabel ORIGINAL…
Opravena verzia :)
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Dobrý den,
řeším "problém" (aspoň tedy mám podezření) - elektrikář dělal v dílně rozvody elektro, konkrétně světla. Všude použil kabel s 3x1,5 (hnědá, modrá, žlutozelená). Zdravotně nečekaně odpadl (je mimo) a zbývá připojit jen jedno místo, ovšem když jsem to prohlížel, je tam přiveden kabel taky s 3x1,5, ale barvy černá, hnědá, šedá. Jediný, co mne napadá, že mu zbyl nějaký kousek a šupnul to tam.
Otázka je - je možnost tyto odlišné barvy nějak spojit nebo je to úplně z pr...e? Případně jestli je možné třeba přeznačit barvy páskou, aby to bylo dle předpisů?
Děkuji
Jak píše pan Zíka - pokud to budou svtla bez kostření tak ten žlutozelený vodič není vůbec z hlediska funkce potřeba a…
před 9 roky
jedná se pouze o jednoduché vypínače - v každé místnosti (jsou 3) je jeden vypínač, který zapíná jen jedno světlo.…
před 9 roky
Podle toho schématu to vypadá, že jsou plánovaná světla bez kostřící svorky (plastová) a doprava vede kabel ke druhému…
před 9 roky
8 odpovědí
Zobrazit všechny reakce+ ještě jedna věc (mimo barev), když jsem na to teď koukal znovu, celkově se divím trochu provedení instalace - pokusím to popsat.
Světelný okruh jde z další dílny (při stavbě se s tím počítalo, takže byla příprava). Kabel jde do první místnosti do krabice u stropu, zde končí. Dále pokračuje do vedlejší místnosti další kabel (do další krabice). A dolů z krabice vždy vede kabel do vypínače a z vypínače ke světlu. Když na to koukám, počítal asi s tím, že to spojí nahoře v krabici (jakože odbočka pro vypínač) a dole ve vypínači spojí N a PE pod vypínačem. Nebo mne nic jiného nenapadá.
Je to normál? Pán dělá normálně i revize, takže jsem to bral jako "jistotu". Jenže teď nějak nevím a pán nemůže ani komunikovat :-(
Začíná to vypadat jako v reportáži ze Slovenska
https://www.youtube.com/watch?v=Htu9Sh08… (cca. od 0:20)
vyrobil jsem jednoduchý obrázek, kde jsou vidět jednak barvy a jednak zapojení, resp. ukončení vodičů.
zajímavé je, že zásuvky jsou zapojeny podle mne normálně - 3x2,5 (hnědá, modrá, žlutozelená) vždy do zásuvky a z ní na další zásuvku. žádné krabice.
a neni to jen k vypinaci?
Doplnil jsem ještě jeden detail. Ne k vypínači to není. Je to stejně jako vedle v místnosti, ale jen v jiných barvách.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.