utěsněný starý dům vs. vlhkost/plísně: rekuperační větrání nebo odtěsnění?

Rubriky:

Reklama
JV jan vobor @jan.vobor před 8 roky23.11.2015 20:15:00
utěsněný starý dům vs. vlhkost/plísně: rekuperační větrání nebo odtěsnění?

Dobrý den, po rekonstrukci starého domu (60cm obvodové cihlové zdi, žádné zateplení) a výměně oken za nová špaletová a zatěsnění všech okenic (a dveří + zpětné klapky na digestoři a větrácích wc a koupelna) řešíme s nastoupivšími mrazy zvýšenou vlhkost a výskyt plísni v rozích a někdy i na vnitřních okenicích a chci se dobrat ke správnému řešení.

Nyní větráme (průvanem) cca 3x denně po 10 minutách. Vytápění je otopnými teplovodními tělesy pod okny (plynový kondenzační kotel).

Čili, je lepší varianta "odtěsnění", tzn. odebrání všech, nebo některých těsnících silikonových segmentů z okenic? Stačí dvě okna na protějších krajích bytu, nebo všechna? Které segmenty u které okenice - spodní, horní?

Nebo je lepší varianta zatěsnění a instalace větracího systému? Má smysl rekuperační větrání? Je lepší celobytový systém a řešení dodatečných rozvodů vzduchu? Nebo jedna či vícero jednotek do cílových místností? Jaké vlastnosti systému sledovat?

Či je nutná nějaká pokročilá verze s cíleným odvhlčováním?

Obecně nechci (neúčinným?) větráním netěsnými okny topit pánu bohu do oken a mít vlhkost na hraně, ale zároveň nechci investovat desetitisíce a rozvrtat půlku bytu kvůli zařízením, jež vynahradí vyndaná "guma" z oken.

Děkuji za rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.