Velikost (kvs) směšovacího ventiluVážení přítomní (p. Křen, p. Stoll), prosím o radu. Běžně natápím AKU tepelným čepadlem dle ekvitermu. Jako alternativní bivalenci používám původní olejový kotel, kterým natápím AKU na 50 - 55st., ovšem do otopné soustavy mi stačí teplota nižší. Rozhodl jsem se tedy na výstup AN instalovat termostatický směšovací ventil. Topenář poradil a (dle zkušeností z jiných instalací) nainstaloval ventil ESBE VTA 572, 20-42st., (naplno 50st.), 5/4", kvs 4,6 m3/h. Ventil se v systému ale chová tak, že i v parametry definovaném rozsahu dává přibližně o 5-7st. nižší teplotu, než by měl. Tedy např. zdroj 40, výstup 35, při otevření teplé větve naplno. Podle mě je na vině velikost ventilu a vysoké kvs a ventil i při otevření naplno přisává určitý podíl studené zpátečky. A teď dotaz: stačilo by na studeném přívodu k ventilu instalovat regulaci (omezení) průtoku nebo je potřeba vyměnit ventil za menší. Děkuji za rady.
Ještě dodatek: typicky je třeba míchat z 50-55st/30-35 na 37-40st. Všechny trubky kolem ventilu a dál jsou Cu 28 mm.