Velikost (kvs) směšovacího ventilu

Reklama
Velikost (kvs) směšovacího ventilu

Vážení přítomní (p. Křen, p. Stoll), prosím o radu. Běžně natápím AKU tepelným čepadlem dle ekvitermu. Jako alternativní bivalenci používám původní olejový kotel, kterým natápím AKU na 50 - 55st., ovšem do otopné soustavy mi stačí teplota nižší. Rozhodl jsem se tedy na výstup AN instalovat termostatický směšovací ventil. Topenář poradil a (dle zkušeností z jiných instalací) nainstaloval ventil ESBE VTA 572, 20-42st., (naplno 50st.), 5/4", kvs 4,6 m3/h. Ventil se v systému ale chová tak, že i v parametry definovaném rozsahu dává přibližně o 5-7st. nižší teplotu, než by měl. Tedy např. zdroj 40, výstup 35, při otevření teplé větve naplno. Podle mě je na vině velikost ventilu a vysoké kvs a ventil i při otevření naplno přisává určitý podíl studené zpátečky. A teď dotaz: stačilo by na studeném přívodu k ventilu instalovat regulaci (omezení) průtoku nebo je potřeba vyměnit ventil za menší. Děkuji za rady.
Ještě dodatek: typicky je třeba míchat z 50-55st/30-35 na 37-40st. Všechny trubky kolem ventilu a dál jsou Cu 28 mm.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

40 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.