Náhrada umakartového jádra od A do Z v roce 2015

Reklama
Náhrada umakartového jádra od A do Z v roce 2015

Potřebuju dát dohromady panelákový byt po starých nájemnících, aby ho noví mohli zase zničit a mimo jiné zvažuju, co s umakartovým jádrem. Prolezl jsem weby i diskuze, ale pořád nejsem moudrej. Většina článků nebo diskuzí se rozplizne u vychvalování vzoru obkladů a skončí u reklamy na firmy s výměnou jádra za 100-200 000.

Našel jsem několik možných variant jader viz http://bydleni.idnes.cz/rekonstrukce-pan…
Moje varianta je asi typ T. Delší strana u vany je přilepená na obvodový panel, ze strany kuchyně a ložnice je asi taky panel a ze strany koupelny a wc je umakart.

Podělte se o zkušenosti s vyzdíváním jádra s námi nebohými umakarťáky. :-)
Na stavebním úřadě jsem zjistil, že pokud se nezasahuje do nosných konstrukcí, tak není potřeba stavební povolení ani ohláška, a proto zvažuju zděné jádro. Jen je potřeba dát info na společenství vlastníků a ceduli na nástěnku.

Ale jaký je správný postup výstavby? Zatim to vidim takhle:

1) Vybourání jádra

2) Založení zdiva na pás lepenky a zakládací maltu

3) Vyzdění jádra - ale je nutné všechny stěny?
Určitě mám panel za jádrem u vany a asi i za jádrem z boků koupelny a WC. Je nutné vyzdívat porobeton i vedle těchto panelů? Neměly by se zdi ještě nějak odhlučnit? Třeba vložit mezi porobeton a panel kročejový EPS T?
Nebo stačí jen nová příčka mezi wc a koupelnou, příčka do chodby a obezdít stoupačky (s revizním otvorem) a využít panely? Bylo by to rychlejší jednodušší i levnější, ale obávám se, že obklady nebudou na betonu držet a ještě to bude křivé. Navíc mám koncový byt, takže panel za vanou asi bude studený (i když v pokoji není).
Příčky by se na panely asi neměly napojovat natvrdo, ale přes pásky -kotvy a u stropu nechat mezeru, která se zapění. Tlouštku zdiva uvažuju 10cm.

4) Revizní dvířka na stoupačky, zárubně
Na wc nechat díru na revizní dvířka (asi kovové na pantech tak 600x800). Použít nenosný překlad a pak zespodu dozdít přesný otvor?
Při zdění osadit klasické zárubně do ytongu.

5) Srovnání podlahy
Teď je jádro kousek nad podlahou chodby, ale po vybourání podlahy asi klesne pod ní. Má se to srovnat betonem? Ale určitě to bude míň než 4-5cn, takže to asi bude praskat. Neměla by se taky použít nějaká kročejová izolace - třeba EPS-T?

6) Hydroizolace - stačí nějaká tekutá na podlahu a stěny, která jde aplikovat přímo na porobeton bez nutnosti předchozího stěrkování lepidlem?

7) Voda, odpady, elektrika

8) Usazení vany a obklady
Zkusmo osadit (smaltovanou) vanu, nad ní vložit začišťovací lištu, vyměřit obezdění, obezdít dlouhou stranu (s revizními dvířky). Mám podezdívat smaltovanou zepředu a zezadu? Zaizolovat podezdívku tekutou izolací zevnitř i z venku?

9) Sádrokarton
UD profily po obvodu, přímé závěsy přes kovové hřeby DN6 do stropních panelů, CD profily nasunout do UD a přišroubovat k přímým závěsům, na to impregnovaný SDK bez parozábrany. Možná nad CD pár cm vaty na odhlučnění? Ta ale bude hned vlhká.

10) Obklady
Obkládat od vanové lišty směrem nahoru a mimo vanu i dolu. Osobně radši začínám s první řadou u podlahy. Jak to děláte, aby dlažba mimo vanu v místě nepodepřeném lištou nesjížděla?

11) Dlažba

12) Spárování obkladů a dlažby, v rozích a napojení dlažba/obklad použít místo spárovačky silikon

Hledal jsem i jiné varianty a z možných řešení jsem našel
-aplikace adhezního můstku + omyvatelná barva
-nalepení obkladových panelů na umakart
-nalepení samolepících tapet
-nalepení lina na umakart
-náhrada jádra sádrokartonem + obklad
-náhrada jádra porobetonovým zdivem + obklad

Rozhoduju se mezi zděnou verzí a nalepením lina. Ale už musim vyměnit i sanitu a když srovnám náklady svépomocí, tak mi vychází svépomocná cena pvc verze 12-15tis a zděné verze nějakých 25-30tis.

Jaká máte s náhradou umakartu zkušenosti? Jaké řešení byste doporučili? Co je na mém postupu špatně?

Dík všem

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.