Rozdělovač s nebo bez čerpadlaDobrý den.
Dle projektu mám následující osazení: Kotel Baxi Luna Platinum 1.12, 8 smyček podlahovky, jeden žebřík v koupelně a jeden radiátor ( navržen na na stejnou teplotu jako podlahovka). Podle projektu mám podlahovku z Al-pex 18x2 a rozdělovač IVAR CS553VP. Průtok každou smyčkou je 0,20 l/min.
Rozhodl jsem se žebřík udělat elektrický, čili tato "starost" odpadá. Dále radiátor nahradit smyčkou ( dle TZ a plochy podobné místnosti se stejnou návrhovou teplotou). Dále bych rád místo trubky 18x2 použil 16x2 ( možná s tím, že bych dle toho zahustil rozložení, ale myslím, že je to skoro zbytečné).
Doteď asi dobrý, jen mne zarazil prodavač v topenářsví, který mi nabízel rozdělovač s čerpadlem. Údajně by čerpadlo v kotli neutáhlo celou podlahovku ( trochu jsem se podíval po netu a vidím, že některý čerpadla v rozdělovačích jsou zapojena "seriově" a některá "paraleleně" s sběrači rozdělovače).
K čemu by mělo sloužit čerpadlo v rozdělovači v mém případě? Kotel se pyšní modulovaným čerpadle....k čemu by tam potom bylo?
Děkuji za pomoc.