junkers eurostar - chyba natápěníDobrý den, mám již letitý kotel Junkers Eurostar ZWE24-MF (turbo, průtokový ohřev) a do letošního podzimu šlapal jak hodinky. Počátkem října začal házet v nahodilých intervalech interní chybu desky. Situaci jsme probrali ze všech stran i bastlit jsem zkoušel, nicméně situaci jsme nakonec řešili výměnou desky od servisáka po servisní prohlídce. Chyba se tím vyřešila nicméně od jisté doby (nevím jakou dobu po výměně desky) se děje jistá věc. Ještě nejdřív k provozovanému režimu. Ten jsem nijak nezměnil po několik let. Kotel je řízen prostorovým termostatem TR 200, kde mám nastaveny denní a útlumové teploty. Na kotli zpravidla na noc stahuji knoflík kotlového termostatu do počáteční polohy, aby kotel v noci nespínal. Důvody nechme stranou.
Kotel ráno nastavím na kotlovém termostatu do polohy E, zkoušel jsem nyní i třeba polohu předcházející – 5, ale chová se z hlediska té chyby stejně. Kotel naskočí a topí. Ovšem dost často se stane (ne vždy), že vypne dlouho před dosažením nastavené teploty topné vody dle kotlového termostatu, na displeji v té chvíli svítí většinou cca 35 – 38°. Čerpadlo jede. Například pro ten stupeň 5 kotel má topit až do cca 65°C? na displeji. Stalo se mi třeba včera, že jsem si toho nevšiml, až když mi večer začalo být chladno, tak jsem zjistil, že doma chladno skutečně je, protože kotel místo topení jen „vlažil“. Pokud kolečko kotlového termostatu otočím na začátek a zpět, pak se kotel normálně rozjede a už topí normálně, tzn. vypíná až při správné teplotě. Napadají mě 3 možnosti:
1/ chyba nové desky
2/ chybné nastavení nové desky, chybné (nebo jiné) nastavení nějakého parametru při výměně
3/ nahodilá chyba nějakého čidla. Mohlo být způsobeno třeba i při servisní prohlídce.
Na desku je záruka, servisáka mám v plánu kontaktovat a popsat mu situaci, no nicméně se ptám, zda někdo netuší v čem by mohl být problém. Takováto (zdá se mi) nahodilá chyba se mi těžko popisuje nebo předvádí.