Využitelnost difúzního slunečního záření v pasivním domě

Rubriky:

Reklama
PR Pavel Rábek @pavel.rabek před 8 roky18.12.2015 13:26:00
Využitelnost difúzního slunečního záření v pasivním domě

Dobrý den,

měl bych dotaz na zdejší odborníky. Vrtá mi hlavou, zda-li dokáži využít difúzní sluneční záření pronikající skrze prosklené plochy do pasivního domu s nějakou akumulační vrstvou.

U přímého záření je to jasné, ale tam se uplatňuje hlavně infračervená složka, která je zároveň nosičem tepla a která po dopadu na nějakou masivnější část interiéru předá svoje teplo (které se zde akumuluje)

Je ovšem z tohoto hlediska využitelné i difúzní záření ? Obsahuje nějakou infra složku, takže by předávala po dopadu část tepla interiéru, nebo jen světlo "bloudí" dovnitř a ven, aniž by nějak významně tepelně ovlivňovalo interiér?

V zimě je k dispozici prakticky pouze difúzní záření, ale pokud bych měl spočítat jeho výkon (200-300 W ?), vynásobený koeficientem prostupu světla okny (mám g=62%) a celkovou plochou oken, tak mi vychází celkem solidní výkon. Ovšem otázka, zda-li jej dokáží využít. Ptám se mimojiné i proto, jestli se vyplatí odhrnovat záclony ;-)

Tuším, že to bude záviset na dalších faktorech, např.
- akumulační schopnosti stavby (já mám masivní)
- tepelných ztrátách domu (zde uvažuji pasivní dům, takže i to málo energie teoreticky naakumulované do stěn zde nějakou dobu vydrží)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

169 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.