Podlahové vytápění vs radiátory

Rubriky:

Reklama
Podlahové vytápění vs radiátory

Prosím o pomoc s výběrem vhodného otopného systému

Jedná se o novostavbu dvoupodlažní RD ztráta 4kw. Obvodové stěny vápenopísek, stropy spiroll. Akumulačka 500l zdroj KOTEL na dřevo.

Radiátory s teplotním spádem 45/35°C
výhody
- snadná regulace
- rychlý zátop (málo vody v systému)
- prostor pro sušení
- mirně vyšší učinnost sdílení tepla
nevýhody
- nevyužiju všechno teplo uložené v AN
- jdou vidět tělesa

Podlahovka
výhody
- čistý prostor
- využiju těměř všechno teplo uložené v AN
nevyhody
- pomalý nátop
- složitější regulace (na nečekaný solární získ, nebo jiné vnitřní zisky vaření apod)
- v domě nebude nic u čeho by se dalo ohřát
- pokud nastane v budoucnu rekonstrukce domu bude problém se zásahem do podlahy

Zprvu jsem byl jednoznačně rozhodnutý pro podlahovku, jak mi bylo vysvětleno u velmi zateplených budov už největší výhoda podlahovky -ideální rozložení teplot v místnosti ztrácí význam nebot i u radiátorů je teplota v místnosti všude stejná, okolní plochy nesálají chlad.
Další věcí je že v domě bude 44t tvárnic vápenopísku. Mužu počítat s tím že když se mi podaří ohřát stěny o 1°C uložim do nich Q=mc(t=1k) = 12,2 kWh. Tzn budu vytápět na 22°C stěny natopím alespon na 20°C a při 19°C budu znova topit? Když klesne teplota v AN pod 40°C budu dál topit radiátory menším spádem a zbytek dodají stěny. Nebo uvažuju špatně. Pokud by stěny neměly žádnou akumulační fci ztrácely by v zimním období pro mě smysl.

Řešil někdo podobný problém, děkuji za rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

21 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.