Podlahové vytápění vs radiátoryProsím o pomoc s výběrem vhodného otopného systému
Jedná se o novostavbu dvoupodlažní RD ztráta 4kw. Obvodové stěny vápenopísek, stropy spiroll. Akumulačka 500l zdroj KOTEL na dřevo.
Radiátory s teplotním spádem 45/35°C
výhody
- snadná regulace
- rychlý zátop (málo vody v systému)
- prostor pro sušení
- mirně vyšší učinnost sdílení tepla
nevýhody
- nevyužiju všechno teplo uložené v AN
- jdou vidět tělesa
Podlahovka
výhody
- čistý prostor
- využiju těměř všechno teplo uložené v AN
nevyhody
- pomalý nátop
- složitější regulace (na nečekaný solární získ, nebo jiné vnitřní zisky vaření apod)
- v domě nebude nic u čeho by se dalo ohřát
- pokud nastane v budoucnu rekonstrukce domu bude problém se zásahem do podlahy
Zprvu jsem byl jednoznačně rozhodnutý pro podlahovku, jak mi bylo vysvětleno u velmi zateplených budov už největší výhoda podlahovky -ideální rozložení teplot v místnosti ztrácí význam nebot i u radiátorů je teplota v místnosti všude stejná, okolní plochy nesálají chlad.
Další věcí je že v domě bude 44t tvárnic vápenopísku. Mužu počítat s tím že když se mi podaří ohřát stěny o 1°C uložim do nich Q=mc(t=1k) = 12,2 kWh. Tzn budu vytápět na 22°C stěny natopím alespon na 20°C a při 19°C budu znova topit? Když klesne teplota v AN pod 40°C budu dál topit radiátory menším spádem a zbytek dodají stěny. Nebo uvažuju špatně. Pokud by stěny neměly žádnou akumulační fci ztrácely by v zimním období pro mě smysl.
Řešil někdo podobný problém, děkuji za rady.