Klasický plynový kotel nebo kondenzační
Ahoj všem
řeším teď aktuálně následující dilema. Jestli jít do klasického plynového kotle nebo jít do kondenzačního kotle.
Abych vše vysvětlil popíši stávající stav v RD.
Máme doma dva kotle.
Primární používáme na vytápění kotel Ferolli GFN 5 (výkon 19 kWh). Palivo je smrk/borovice na roztop a pak tvrdé dřevo na topení. Kotel je napojen na komín o průměru 200 mm. Tah komínu je výborný.
Sekundární plynový Gasex 24 (výkon 24 kWh), který má účinnost cca 60% za hodinu provozu spotřebuje něco přes 2m3 plynu. Napojen na komín o průměru 150 mm. Tah komínu je výborný.
Máme doma klasické litinové radiátory s objemem vody cca 500 litrů (samotížka). Když jsme doma od rána do večera topíme kotlem na tuhá paliva. Pokud venku mrzne a nejsme doma tak plynový kotel je nastaven tak, aby teplota v domě nespadla pod 18 C.
Jelikož se přestaly vyrábět klasické plynové (turbo) kotle, ale je možnost si je ještě koupit ze skladových zásob. Řeším jestli neobměnit stařičký plynový kotel za účinější, ale nevím jestli se mám rozhodnout pro klasiku nebo si pořídit kondenzační kotel. Pořizovací náklady u klasického plynového předpokládám kotel (14.000 - 19.000) + vyvložkování komínu nerezí 15.000. Náklady cca přes 34.000,-.
Kondenzační pořizovací cena 35.000 a výš + vyvložkování 7.000. Předpokládám, že bych za to dal přes 50.000,-.
Mám proto zde pár následujících otázek.
1. Když bych šel do klasického plynového (turbo) kotle je vhodný pro tak velký objem vody? Co sem tak četl tento typ kotle musí jet na plný výkon, aby byl maximálně účinný.
2. Předpokládám, že bych musel do systému zapojit i čerpadlo? Nebude se to nějak hádat když bych topil kotlem na tuhá paliva?
3. Co jsem tak, četl turbo znamená s nuceným odtahem spalin, to asi není můj případ, když mám průměr komínu 150 mm a tak dobrý? Takže mě je nějaký turbo asi k ničemu?
4. Jakou značku plynového kotle a typ by jste mi doporučily?
5. Nemám to vůbec řešit a pořídit si rovnou kondezační kotel, který je vhodnější pro větší objem vody?
6. Jakou značku či typ kondezačního kotle doporučujete?
7. Předpokládám, že kondezační kotel bude také vyžadovat čerpadlo?
8. Máte lepší návrhy co stím?
Pokud mi zde prosím někdo poradí nebo mi doporučí nějakého odborníka, který by se dal kontaktovat v jihomoravském kraji. Nejlépe Brno a okolí budu velice vděčný.