Denní spotřeba plynu v novostavbě - v normě?

Reklama
Denní spotřeba plynu v novostavbě - v normě?

Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat.
Dvoupatrová novstavba, 20 cm betonové skořepinové tvárnice s nějakou speciální dutinou pro lepší tepelně izolační vlastnosti, zatepleno 15 cm EPS, střecha zateplena, okna plast - všude bez výjimky trojskla. První zima, užitná podlahová plocha něco pod 140 metrů čtverečních, podlahové vytápění a kondenzační kotel, termostat na 21,5 stupňů v centrálním místě domu kde je plus minus nejstálejší teplota. Plynem ohříváme i vodu, zásobník 100 litrů.

Spotřebu máme denní v těchto mrazech kdy mi stanice ukazuje venku minus 4, cca 7 kubíků, od 1. srpna je to 463 kubíků na plynoměru. Je tato spotřeba adekvátní? Očekávala jsem popravdě o něco méně, spotřeba je jen o trochu nižší, než u tchánovců v zatepleném sice, ale starém domě, s dvojskly a jednou nezateplenou stěnou. Pravda, tchánovci hřejí plynem jen část vody - do kuchyně, v koupelně mají elektrický bojler. Ale nevím, jestli zrovna toto má vliv.

Částečný problém asi je, že jde o novostavbu a je zde vyšší vlhkost, často dost přes 60, jsem vyschízovaná z předchozího plesnivého bytu, a tak víc větrám. Ráno když vyvětrám předepsaných pět minut, klesne teplota i na 18 a podlahovce trvá přes tři hodiny, než to dohřeje. Jak se toto dá ale řešit? Zakoupila jsem elektrický odvhčovač, měl by dorazit a chci začít používat, očekávám trochu úspory na plynu tím pádem, ale zas to nahradí elektrika na jeho provoz - a ráno a večer je stejně třeba vyvětrat...

Ohřev vody máme automatický, teď ještě testuji, co udělá se spotřebou, když ráno po umytí a dohřátí vody (teplota 58) dohřev vypnu, a zapnu zas až večer před mytím - přes den na oplach nádobí atd teplá voda stačí a kotel se tedy nesepne po každém ucmrndnutí teplé. Ale nevím, jestli je to k něčemu - večer zase musí kotel dohřívat větší objem.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.