Radiátor - hřeje jen vrchní částDobrý den,
mohu poprosit o radu ? (zřejmě opakující se téma) Mám poměrně novou topnou soustavu, která se budovala v rámci komplexní rekonstrukce RD, a která byla navíc projektována pro tehdejší první vlnu zelených dotací. Tudíž jsem musel mít vše od certifikovaných projektantů i firem a dle toho soudím, že by nemělo jít o lidovou tvořivost. Mám kotelnu s dřevoplynem, akumulačkou a ještě mám v okruhu záložní starý plynový kotel DUO 28 od Dakonu. Řekl bych, že celý systém mám vyladěný a strávil jsem samostudiem a sledováním svého topného systému mnoho hodin. Jediné, co mne rozčiluje (v tomto jsem puntíčkář :) ) tak je to, že dva radiátory nedostatečně hřejí. Jedná se o to, že hřejí pouze v horní části, dole vůbec. Není to až tak velký problém, jelikož jeden je na chodbě a druhý ve velkém obýváku, který se ještě neužívá a navíc jsou tam dva další radiátory, které to zřejmě nějak vynahradí a doženou. Na toto topení jedu třetím rokem a nijak jsem to ještě neřešil. Realizační firma mi řekla několik možností, čím by to mohlo být (slabé čerpadlo, špína v radiátoru, sítka, třecí odpor trubek.....) ale nic z toho se mi nezdá a vyloučil jsem to poté, co jsem čerpadlo přepínal, zkoušel i to v plynovém kotle, radiátory sundal a propláchl, atd.... S firmou to tehdy skončilo tím, že jsem jim malou část peněz nedoplatil - jinak s nimi problém nebyl. Dnes jsem se vyhecoval a udělal jsem pokus, abych vyloučil problém v radiátoru samotném(v tom obyvákovém) či v jeho termostatické ventilu (všechny radiátory mám osazeny barevnými ventily VOGEL and NOOT, kde jsou dle barev přiřazeny průtoky). Pokus dopadl bohužel tak jak jsem nechtěl: Ani druhý radiátor (sebraný z kuchyně, kde krásně hřeje) nehřál. Obávám se, že je problém někde na trase. Že by průměr trubek nebo ten jejich odpor, či výkon čerpadla ? Za každou novou radu budu vděčen. Děkuji. P.S. Projekt mám i v elektronické podobě. P.S 2: Teď jsem ještě zjistil zajímavou věc. I když jsem na zkušebním (testovacím) radiátoru nastavil průtok na "N" a hlavici dal na pětku tak se neohřívá ani zdaleka tak jako ten původní radiátor, který tam má být. Tělesa jsou rozměrově stejná, jen ten testovací - zapůjčený z kuchyně je o něco "tenčí". Na obývákovém je červený ventil, na testovacím kuchyňském zelený. Do domu jsem nechal proudit 60 stupňů vodu a na radiátor pouštím mrazivý vzduch z balkonových dveří.