rekonstrukce dřevěného stropu - příložky k trámům, nebo ocelové traverzy?Zdravím,
plánujeme rekonstrukci podkroví řadového cihlového domu z roku 1930.V místě stávající půdy má vzniknou další patro bytu s třemi místnostmi a koupelnou.
Půdorys domů je 8,5 x 12m. Stávající strop je tvořen 9ti trámy, které jsou v polovině rozděleny na nosné zdi. Takže je každá polovina stropu tvořena 6m dlouhými trámy s profilem 160/230.
Trámy jsou v dobrém stavu, nicméně statici vypočítali, že by neodpovídaly plánovanému zatížení dle norem 150kg/m2.
Strop je tvořen těmito trámy, pak prkenným záklopem, 5cm škvárovým podsypem a cca 4cm betonu.
Mám navržené dvě varianty posílení stropu.
1) mezi stávající trámy vložit po metru nové ocelové traverzy
2) všechny stávající trámy zesílit příložkami 40/230 a pod opěrné trámy nového krovu dát ocelové traverzy (celkem tedy asi náhrada tří stávajících trámů za traverzy)
Mám se rozhodnou jakou variantu zvolit. Zdá se mi, že se zesilováním stávajících trámů příložkami bude mít firma více práce, než kdyby se mezi ně vkládaly nové ocelové traverzy. Takže co bych ušetřil na nákladech za materiál, to bych jim zase zaplatil v práci... Do budoucna mi přijde strop z ocelových nosníků jistější a pevnější..
Jakou variantu byste doporučovali?
Díky za rady