Regulace a provoz samotížné soustavy - dotaz

Reklama
Regulace a provoz samotížné soustavy - dotaz

Dobrý den,

Měl bych zde pro profesní odborníky pár dotazů ohledně provozu a řízení samotížného vytápění v RD. Začnu popisem soustavy.

Zdrojem tepla je kotel značky Atmos typ DC25G dle výrobce dřevoplyn, topíme dřevem. Rozvod je řešen jako samotíž - to jsem poznal dle velikosti průměru trubek - tu z kotle na výstupu ani neobejmu do dlaně. Radiátroy mají na sobě klasické uzavírací ventily a jsou plechové. Schéma rozvodu je nakresleno v příloze. Na výstupu z kotle je ventil HONEYWELL Braukmann FR 124, který řídí dle teploty na výstupu z kotle množství vháněného vzduchu na schématu označno V4. Dále je na vratném potrubí umístěno čerpadlo na ochozu před a za čerpadlem jsou kulové ventily V1 a V2 a na hlavním potrubí je velký kulový ventil V3. Ovládání čerpadla na vratném potrubí je připojeno ke kotlovému termostatu.

Popis funkčnosti co jsem vypozoroval.

Kotel při zapnutí spustí tlačný ventilátor, čerpadlo běží v případě, že na kotli je nižší teplota než je nastavená na kotlovém termostatu.

První dotaz zní správné nastavení ventilů V1, V2, V3, nyní to mám tak, že V1 a V2 jsou naplno otevřeny a ventil V3 je otevřen na cca 1/2. Jaké je správné nastavení těchto ventilů je mi jasné, že V1 a V2 musejí být otevřeny pořád a V3 otevřeno nebo zavřeno, zkoušel jsem ho uzavřít a samotíž se přes toto čerpadlo přetlačí.

Druhý dozat zní jakým nastavením docílit na tomto kolti útlumu aby vydržel hořet aspoň přes noc. Pokud naložím kotel do plna vydrží hořet max 4 hodiny a pak se musí jít zase přiložit. S tím, že regulátor HONEYWELL je nastavený na 90°C (mimojiné krásně vypálí kotel (šamoty i sibralová izolace je sněhově bílá), tuto dobu jsem schopný prodloužit na max 6 hod když regulátor HONEYWELL stáhnu na min cca 60stupňů kotel pak spíš jen doutná a mám pocit že jen dehtuje, klapka vzduchu je pak skoro zavřená a i tak kotel vytopí dům na nějakých 24 stupňů (z kotle jde 65°C voda). Teplotu na zpátečce neměřím ale vždy se na ní dá udržet ruka a přitom je teplá takže tipuju něco mezi 40-50°C.

Výrobce doporučuje na výstupu z kotle vodu cca 85°C to je teda tak na to abych měl doma 30 a loupala se mi barva z radiátoru :-) o teplotě na vrtace 65°C si můžu nechat jen zdát. Hrozí u samtížného systému teplotní koroze?

Děkuji všem za rady, případné dotazy upřesním.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.