Rekonstrukce chaty > celoroční obyvatelnost

Reklama
JK Jakub Kozdon @jakub.kozdon před 8 roky20.01.2016 19:32:00
Rekonstrukce chaty > celoroční obyvatelnost

Zdravím, začínám s přípravou rekonstrukce chaty, kterou máme k dispozici.

Jedná se o 50 let starou chatu s betonovými základy a kamennou podezdívkou. Suterén je tedy zděný a přízemí je celodřevěná konstrukce, na které jsou heraklitové desky zevnitř a z venku jsou dřevěné palubky. Střecha je plechová. Půdorys chaty má rozměry 9,2 m x 7,35 m.

Tloušťka obvodových zdí v suterénu je 45 cm. Obvodové "zdi" v přízemí mají tloušťku 13 cm, přepážky mají jen 5 cm. Tyto rozměry jsou podle plánů, které mám teď u sebe, ale pamatuji, že tloušťka zdí v přízemí byla o dost větší než těch 13/5 cm.

Chata byla celoročně obývána, jen v pár posledních letech v ní nikdo nebyl. Topení bylo řešeno v obývacím pokoji kamny na tuhá paliva.

Chtěli bychom chatu rekonstruovat, pokud možno při zachování obyvatelnosti. Můžete nám poradit vhodnou strategii při rekonstrukci a zda jsou moje úvahy správné, případně zda někdo může navrhnout řešení jiné, lepší.

Vzhledem k tomu, že chata nemá v obytných prostorech téměř žádnou akumulační hmotu, kde by se mohlo udržovat teplo a protože pro tepelný komfort a stálost teplot je tepelná kapacita výhodou, pak bych ji chtěl zvětšit dvěma způsoby.

Prvním je výměna vnitřních příček za zděné z cihel. Tím by se vyřešila, jak tepelná kapacita, tak i nosnost zdí (oproti 5 cm heraklitu > např. montáž kuchyně) a předpokádám, že i zvukové tlumení. Druhým způsobem je výměna dřevěných podlah, kterou je vhodné provést tak či tak. Chtěl bych provést zateplení podlah při tom udělat podlahové topení, které by přidalo také tepelnou kapacitu při topení v zimě.

Jen trochu nevím, jak řešit venkovní zdi, zda zkusit vyřešit současnou konstrukci a tu nějak zateplit anebo zdi zkusit vyzdít. Které řešení vidíte jako lepší/výhodnější ?

S těmi zdi bych samozřejmě pak řešil rozvody a další potřebné věci jako výměnu oken, zateplení stropu.

Další otázkou je topení a TUV. Při řešení podlah bych vyřešil topení natažením podlahovek, jak jsem psal. Tím by se vyřešilo topení v obývacím pokoji, kuchyni, chodbě a pracovně, které bych chtěl doplnit v koupelně žebříkem a v ložnici chci deskový radiátor. Otázkou je jaký zvolit tepelný zdroj. Chtěli bychom mít krb.

Otázkou je, zda by byl lepší akumulační teplovzdušný a nemít podlahovku a radiátor anebo mít krb s výměnníkem? V případě využití vody předpokládám použití akumulační nádoby s případným elektrickým přitápěním. Do té by se z krbu s výměnníkem nahřála voda a pak by se krb mohl nechat vyhasnout a z AN by se pak udržovala teplota do dalšího dne. Další otázkou je, zda z AN vytáhnout i TUV anebo mít bojler ?

Pro podlahové topení hraje lepší tepelný komfort a rozložení tepla a také nepotřebu mít otevřené místnosti, kde je potřeba topit, případně řešit rozvod teplého vzduchu a návrat studeného.

Díky za jakoukoliv pomoc, snad vás tenhle obsáhlý popis neodradil.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.