Spotřeba tepla v domě napojeném na teplárnu

Rubriky:

Reklama
RN Roman Nosek @roman.nosek411 před 8 roky22.01.2016 08:35:00
Spotřeba tepla v domě napojeném na teplárnu

Snažím se ušetřit na topení v řadovém domě vytápěném horkovodem z teplárny.
Jedná se o řadový dům z 80 let, zatím nezateplený, v říjnu jsme zatím vyměnily okna za nová plastová s izolačními trojskly. Zatím využíváme jen přízemí - 3 místnosti (vytápěné kuchyň s jídelnou, obývák a ložnice - dohromady 53 m2) záchod s koupelnou 5 m2 (také vytápěný) a pak nevytápěné oddělené prostory (chodbu, spíž - dohromady 21 m2).

Protože nevyužíváme 1. patro (provádíme rekonstrukci a do zateplení se snažíme šetřit na topení), mě překvapuje velká spotřeba tepla. Za loňský rok jsme zaplatili za 72 GJ dodaného tepla. Do začátku května jsme topili krom 1 místnosti tak do 18°C, v jedné místnosti na cca 20°C, po narození potomka jsme museli začít topit na 22-23°C (i tak je země studená). A i nyní např. v ložnici nemáme víc jak 20°C.
Za prosinec jsme protopili 12 GJ tepla, což na nadměrně teplý prosinec se mi zdá opravdu velice hodně.

Ze sousedství vím, že v sousedních řadovkách mají prý zhruba poloviční spotřebu tepla, i když jsou napojeni také na Teplárnu a dokonce vytápí celé domy i v patře (také bez zateplení). Podle jejich vysvětlení je to tím, že mají stále puštěné topení (nenechávají ho vychladnout) a mají omezený průtok na hlavním potrubí. Stejnou radu mi dal i chlap z teplárny. Že se prý musí stále topit (aby nevychladlo topení). Dříve jsem topil stylem, že např. v ložnici jsem přes den ztlumil topení, nechal na cca 16°C, přes noc na cca 20°C (kvůli děcku). Naopak v obýváku a kuchyni přes den 23°C, v noci kolem 19°C. V Koupelně jsme topili před koupáním.

Ptám se, je fyzikálně možné, aby pokud budu topit 24 hodin na 23°C byla menší spotřeba tepla, než když budu vytápět část dne na 18°C a část dne na 23°C? Nebo se jedná o chybu měření? Nebo jak je to možné?



Sleduji si měsíční spotřeby všech energií, takže i přes léto jsem si zapisoval ze zvyku i "teplo", kde jsem zjistil, že i když jsme netopili, na měřáku se několik tisícin načetlo. Poté jsem zcela vypnul přívod topné vody (zavřel kohout) a stejně mi měřák jednu či dvě tisíciny GJ naměřil. Podle Teplárny je to v pořádku, protože i v létě "topí", nebo se stane, že z topení vyjde teplejší voda.

Předem děkuji za odpověď, případně za zkušenosti z topení přes dálkový horkovod.

PS.: letos opět zdražili ceny. Chtěl bych se zeptat, ve zprávách proběhlo, že uhlí dlouhodobě zlevňuje (viz. kauza OKD atp.), dokonce i v grafech komodit je to jasně vidět. Jak je možné, že cena tepla takto roste???

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.