Zateplení stropu půdyDobrý den,
chystám na tento rok na zateplení stropu nad obytnou části RD a poprosil bych o radu se skladbou konstrukce.
Stávající stav: přízemní obdélníkový rodinný dům 140 m2 s nosníkovým stropem (nosníky + vložky) + cca 3 cm betonu nad vložkami, poloha: Vysočina, asi 640 m.n.m.
Požadavek: zateplení podlahy půdy (zateplení podhledu není možné), pochozí podlaha i pro případnou budoucí vestavbu, nejlépe OSB desky jako prozatimní pochozí vrstvu, rád bych vše vyřešil při minimální hmotnosti konstrukce, bez těžké roznášecí vrstvy.
A teď o čem jsem přemýšlel.
Varianta 1:
Uvažoval jsem nad systémem od Isoveru Stepcross, líbí se mi jejich řešení bez tepelných mostů.. s tím ale, že bych systém trochu poupravil a místo EPS křížů bych zvolil svépomocné nařezání polystyren. hranolů o větší šířce z důvodu stability (samozřejmě EPS s větší pevností), mezi EPS hranoly min. vatu v rolích, případně v deskách (např. Isover Orsik), na hranoly z EPS pomocí PUR pěny přilepit prkna a do nich kotvit OSB desky ve 2 vrstvách na P+D a o tloušťce cca 2x15 mm.
Parozábrana na pod izolační vrstvou a vzduchová mezera pod OSB je samozřejmostí. Hlavní problém tohoto systému ale vidím v tom, že stávající stropní konstrukce (beton nad stropními vložkami) není zcela rovný a je místy popraskaný. Nevím jakým způsobem bych vyrovnával EPS hranoly do roviny s tím, abych zabezpečil jejich stabilitu..
Varianta 2:
Vyrovnání stropní desky bych vyřešil pískem a na vyrovnaný podklad bych kladl vrstvy EPS (myslel jsem alespoň 3 vrstvy přes sebe na celkovou tloušťku izolace). Na uloženou izolační vrstvu počítám se separační vrstvou z nějaké PE fólie a 2 vrstvami OSB desek na P+D a jejich vzájemné prošroubování. Zde se ale obávám toho, jestli nebude docházet k vrzání polystyrenových desek vlivem pohybu? Nemá někdo zkušenosti s touto skladbou lehké podlahy? Jak bych zde vyřešil parozábranu?
Varianta 3:
Vytvořit rošt z OSB desek a dutiny vyplnit minerální vatou a zaklopil opět 2 vrstvami OSB.
Osobně se mi více zamlouvají první 2 varianty, kde je celá kosntrukce bez tepelných mostů.
Hlavní problém ale vidím hlavně ve vyrovnání podkladu.
Ještě doplním, že bych se rád dostal na souč. prostupu tepla alespoň 0,15 W/m2K, tzn. cca 25 cm izolantu s lambdou 0,037 W/mK.
Budu rád, když mi někdo sdělí svůj názor na uvedené varianty, případně předá zkušenosti při zateplování stropu nad vytápěnou částí a hlavně jakým způsobem co nejjednodušeji vyrovnat podklad pod budoucí pochozí podlahu.
Předem děkuji.