NTS - kdo dosáhne na poměr 0,91

NTS - kdo dosáhne na poměr 0,91

Trochu jsem se více zamyslel nad poměrem 0,91 kdy lze dosáhnout ?

pokud topíte TČ ve středně zatepleném domě s  novými okny máte celkovou spotřebu tč + domácnost tak 8 MWh záleží samozřejmě jaký ten dům je. Z  toto je 5,5 MWh pro topení a TUV , zbytek pro domácnost - předpokládám rodinu kdo bydlí sám tam to není problém dosáhnout poměru 0.91. Zbývá asi 2,5MWh. Odečteme 270 kWh na lednici s mrazákem a vydělíme 16 hodinami výsledek 557kWh VT tedy 0,93 bez blokace lednice 0,92. A  to také hranice kdy to lze dosáhnout. Kdo spotřebuje méně než 8MWh el. energie ročně bude muset vědomě upravit svoje chování aby splnil limit 0,91.

Vezmete tedy rodinu denně 2kWh spotřebuje myčka a pračka, lednice už se blokuje z těch 2,5MWh ted ubude pokud jsou tyto spotřebiče provozovány v  NT 1000 kWh
máme tedy jen 1,5MWh = 375kWh v  VT. Z  logicky věci tedy hraniční spotřeba kde lze ještě dosáhnout poměru 0,91 je 4,2MWh bez blokace lednice musí celková spotřeba být přes 5MWh jako celková spotřeba domu. Více už dosáhnout nelze.

Závěr: Ti co mají spotřebu nad 8 MWh stačí blokovat jen TČ. Lehce pod 8 i lednici. Ti co mají mezi spotřebu mezi 5 až 8 musí pouštět pračku a myčku v  NT. Mezi 4,2 až 5MWh za rok je navíc nutná blokace lednice.

Pod 4,2 MWh není fakticky na sazbu nárok. Protože není možné levně dosáhnout poměru 0.91. nebo za cenu vaření mimo VT což není žádoucí.

Kdo tedy na sazbu nedosáhne ? Typickým příkladem je rodina v  novém domě s  podlahovým topením a tepelným čerpadlem země /voda. Pokud nejsou všichni celý den pryč nemají fakticky šanci.

K mému překvapení může dosáhnout poměru 0,91 většina rodin s  TČ, čekal jsem spíše opak.

Doufám, že jsem Vám touto svojí úvahou pomohl.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

31 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.