Vytápení - jakou kombinaci zvolit

Reklama
Vytápení - jakou kombinaci zvolit

Dobrý den, chtěl bych se s vámi poradit o tom jaké zvolit správné topení. Vím, debat tu je asi více, každý na to má asi i jiný názor. Přesto bych se rád optal na konkrétní typy a budu rád za každou radu, názor či nějakou připomínku.

Jedná se o novostavbu, 1patro, cihly Porotherm, svislá plastová okna.
Líbí se mne podlahové topení, jeho vlastnosti. Bohužel hodně čtu a zjišťuji, že je nehvodné na krátkodobé vytápění. Například na podzim a na jaře - když bych si chtěl nachviličku přitopit.

1) V prvním patře bych tedy volil v pokojích (ložnice + 2 dětské pokoje) radiátorové topení. Předpokládám, že tyto pokoje budou využívány hlavně jen na přespání. Největší život bude asi v přízemí.

2) Kuchyně 11m2 a obývací pokoj 29m2 nejsou odděleny. Bude to jedna místnost.
V kuchyni budu volit podlahové topení. V obýváku bych rád zvolil také podlahové topení, ale mám strach s vytápěním. Jak jsem již zmínil v úvodu, spousta lidí mne od toho odrazuje, prý na podzim nebo na jaře, až si budu chtít navečer nachvilku přitopit tak na toto přitápění podlahovky nejsou vhodné. Prý aby vytopili místnost tak jim to trvá 1.5hodiny. Podlahovku bych rád z důvodu komfortu. Příjemné teplo od noh, možnost si lehnout na zem a hrát si na zemi s dětmi apod.
Napadla mne alternativa, že bych dal do obýváku podlahové topení se kterým bych topil v zimě a dále bych si tam dal radiátor se kterých bych si přitápěl třeba na jaře a na podzim. Jeden topenář mne ovšem říkal, že se toto nedělá. Přesto jsem se dozvěděl, že pár lidí to takto udělané mají.
Popřípadě kdybych zvolil do obýváku radiátorové topení, je nutné dávat i nějaké topení do kuchyně? (je to jedna místnost). Vytopily by mne radiátory v obýváku i kuchyň?

3) V baráčku mám dvě koupelny. Jedna menší 4m2 a druhá větší 14m2. V obou koupelnách budou na zdi žebříky a k tomu jsem tam chtěl dát podlahové topení. Není to ale zbytečné? Koupelnu využívám denně maximálně na 30minut :). Minimálně v té malé koupelně mne to přijde zbytečné a myslím si, že by tam stačil jen ten žebřík. Co ale ta větší koupelna ?

4) Krbová kamna - budou v obýváku a měl jsem v plánu je připojit na topení a přitápět si s nima. V krbových kamnech denně topit nechci. Topil bych asi jen víkendy, maximálně nějaký den v týdnu, když bych měl čas. Jeden topenář mne to moc nedoporučoval - prý napojení na radiátory je komplikovanější, dražší (mluvil něco o 20 000kč a o poruchovosti). Doporučuje krbová kamna nepřipojovat a ušetřené peníze za připojení investovat do lepšího plynového kotle. Prý dokonce náklady za vytápění plynem by mohli být menší než za vytápění dřevem. Moc jsem tomu nechtěl věřit. Přístup ke dřevu (briketám) nemám. Musel bych je nakupovat.

Poptám samozřejmě ještě více topenářů a zjistím více názorů. Přesto bych se rád zeptal i zde.

Děkuji za vaše názory a připomínky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

21 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.