Omítnutí kamenné zdi ve sklepěPoradíte prosím, jak na ošetření zdí ve starém sklepě?
Dům je asi z 30-40.let, obvodové zdi jsou kamenné, zděno na hlínu. Sklep je zapušten do země, v dolních rozích je u podlahy často vlhko. Podlaha je stará betonová, a je pod ní štěrk + kanálky na odvod vody ven mimo dům, takže podlaha je suchá. Snažím se sklep trochu vyčistit a pospravit. Opadávající nejspíš vápenné omítce jsem zlehka pomohl tam, kde to padá skoro samo. Vlhkou omítku u země jsem oklepal. Dál kameny ještě očistím, asi to vezmu kartáčem na mokro.
1) otázka dutin ve zdech. Některé jsou vlhké - u země, některé jsou suché - nahoře. Čím je vyspravit ? Kámen a malta ? Jaká ? Anebo beton ?
2) otázka vyvápnění zdi, nebo omítnutí. Jde mi jen o funkci, ať to dýchá, případně neplesniví. O vzhled nejde vůbec.
a) vybílit zdi včetně oklepaných a vlhkých částí jen vápnem ?
b) omítnout oklepané zdi omítkou ? Jakou ? Co řeknou na omítku vlhké místa u země?
3) Napadlo mě zaplácnout vlhké dutiny u země betonem ať to trochu zatěsním proti vlhkosti, a nahoře už to vzít vzdušnou maltou, ať zdivo líp dýchá. Co takto ?
Jeden zedník by to vzal třeba vzdušným Unimaltem 5,5.
Budu rád za jakoukoli radu a názor, děkuji.