Vytápění v polyfunkčním domě - jednoznačná měřitelnost?

Reklama
Vytápění v polyfunkčním domě - jednoznačná měřitelnost?

Obracím se na Vás zkušenější s prosbou o radu. Mám v plánu výstavbu polyfunkčního domu s celkem pěti jednotkami: - 1.NP obchod (60m) + parkování, 2.NP – kancelář (45m) + byt č. 1 (45m), 3. NP - byt č. 2 a 3 (2x 45m). Nejedná se o žádný velký dům, zastavěná plocha bude 147m2, užitná plocha při 3 podlažích cca 250m2.

No a nyní již k mému dotazu, rád bych vybudoval pro každou jednotku jednoznačně měřitelný zdroj topení, a ohřevu TUV. Bojím se řešení jednoho centrálního plynového kotle, který by topil a ohříval TUV a já bych se následně dohadoval s nájemníky, kdo co spotřeboval a kdo ne. Navíc dům nebude čistě bytový, ale bude zde i obchod a kancelář, kde jsou jiné standardy na vytápění.

Jako laika mě tedy napadly dvě varianty, buď pro každou jednotku jeden plynový kotel, nebo dle mého výrazně jednodušší řešení, řešení otopu a výroby TUV ve všech jednotách elektřinou (tzn. přímotopy + elektrické bojlery) – zmíněná varianta mně vyšla zcela jednoznačně jako nejlevnější řešení, každý byt by měl svůj elektroměr, každý nájemník by měl uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektrické energie a co by si spotřeboval to by si také zaplatil. Tím bych docílil přesně toho co požaduji – jednoznačná měřitelnost a žádné případné dohadování s nájemníky.

No tak jsem šel s touto myšlenkou za svým projektantem a ten mně sdělil, že toto je sice pěkná a opravdu logická myšlenka, ovšem v dnešní době již nerealizovatelná….. Důvodem je, že pokud chci topit a ohřívat vodu elektřinou jedná se o nehospodárný způsob ohřevu a nevyjde mě Průkaz energetické náročnosti budovy v kategorii do „C“ a tudíž nedostanu od stavebního úřadu stavební povolení ☹

Prosím Vás o radu, jestli jste někdo něco podobného řešil a jak jste nakonec vyřešili.
Budova bude mít trojskla, zateplení bude 18cm, tepelné ztráty 12 kW. Mohu případně poslat bližší technické detaily.

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.