Vytápění v polyfunkčním domě - jednoznačná měřitelnost?Obracím se na Vás zkušenější s prosbou o radu. Mám v plánu výstavbu polyfunkčního domu s celkem pěti jednotkami: - 1.NP obchod (60m) + parkování, 2.NP – kancelář (45m) + byt č. 1 (45m), 3. NP - byt č. 2 a 3 (2x 45m). Nejedná se o žádný velký dům, zastavěná plocha bude 147m2, užitná plocha při 3 podlažích cca 250m2.
No a nyní již k mému dotazu, rád bych vybudoval pro každou jednotku jednoznačně měřitelný zdroj topení, a ohřevu TUV. Bojím se řešení jednoho centrálního plynového kotle, který by topil a ohříval TUV a já bych se následně dohadoval s nájemníky, kdo co spotřeboval a kdo ne. Navíc dům nebude čistě bytový, ale bude zde i obchod a kancelář, kde jsou jiné standardy na vytápění.
Jako laika mě tedy napadly dvě varianty, buď pro každou jednotku jeden plynový kotel, nebo dle mého výrazně jednodušší řešení, řešení otopu a výroby TUV ve všech jednotách elektřinou (tzn. přímotopy + elektrické bojlery) – zmíněná varianta mně vyšla zcela jednoznačně jako nejlevnější řešení, každý byt by měl svůj elektroměr, každý nájemník by měl uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektrické energie a co by si spotřeboval to by si také zaplatil. Tím bych docílil přesně toho co požaduji – jednoznačná měřitelnost a žádné případné dohadování s nájemníky.
No tak jsem šel s touto myšlenkou za svým projektantem a ten mně sdělil, že toto je sice pěkná a opravdu logická myšlenka, ovšem v dnešní době již nerealizovatelná….. Důvodem je, že pokud chci topit a ohřívat vodu elektřinou jedná se o nehospodárný způsob ohřevu a nevyjde mě Průkaz energetické náročnosti budovy v kategorii do „C“ a tudíž nedostanu od stavebního úřadu stavební povolení ☹
Prosím Vás o radu, jestli jste někdo něco podobného řešil a jak jste nakonec vyřešili.
Budova bude mít trojskla, zateplení bude 18cm, tepelné ztráty 12 kW. Mohu případně poslat bližší technické detaily.
Děkuji