Výpočet - výhodnější topit elekřinou nebo plynem?Dobrý den,
procházím tady různé příspěvky a přepočtové tabulky, ale stále si nejsem jistý výpočtem, zda je správně.
Jedná se mi o to, že si mohu zvolit, čím si budu vytápět domek. Mám pronajatý domek v jednom průmyslovém areálu zaměstnavatele a k mému bytu náleží vlastní kotelnička vybavená plynovým kotlem i elektrokotlem a já si mohu tedy zvolit zdroj.
Spotřebované energie platím přímo zaměstnavateli, a to 1,15 Kč/KWh NT (20h) nebo 946,- Kč/MWh za plyn (to by mělo být cca. 9,98 Kč/m3 plynu.
Domnívám se, že ztráty není nutné počítat, protože jsou zcela stejné, ať topím plynem nebo elektrikou. V úvahu bych samozřejmě asi měl vzít jen účinnost daných kotlů, ale to skutečně nevím jak zjistit.
Tedy jsem si počítal jen výhodnost ohledně ceny. Pokud si vezmu teoretický případ, že spotřebuji 15MWh za sezónu:
Vytápění plynem:
15*946=14190,- Kč
Vytápění elektrikou:
15*1150=17250,- Kč
Je to tak správně?
A teď co se týče účinnosti, jak mám zjistit účinnost těch kotlů? Pokud si najdu daný typ kotle a bude mít v popisu uvedenou tu účinnost? Např. 95%? Dá se na to opravdu spolehnout?
A jestli se nepletu, pokud tedy v mém modelovém příkladu budu mít kotel teoreticky plynový s účinností 93% a elektrokotel s účinností až 99% tak mám počítat takto:
plyn: 14190,- Kč : 93 * 100 = 15258,- Kč náklady
elek: 17250,- Kč : 99 * 100 = 17424,- Kč náklady
A co je to účinnost až xx? To je že může mít i menší?
Děkuji moc za pomoc a rady.