Plyn nebo elektrina a solar nebo TC pro ohrev TUVDobry den, uz v lete jsem zde resil system vytapeni pro nas rekonstruovany RD s vypoctenou TZ 4.2kW po zapocteni ucinku rekuperace tepla. Mame naprojektovano topeni s plynovym KK a mame schvalenou NZU na solarni system ohrev TUV. Dnes jsem byl na veletrhu Aqua Therm a pan od Bosch/Junkers me pri techto TZ presvedcoval o vhodnosti elektrokotle... ze nemusim resit revize, komin a elektrokotel je levnejsi... podotykam, ze plyn v dome uz mame zavedeny. V mistnim kalkulatoru mi to srovnani plyn vs. elektrokotel vychazi lehce vyhodne pro elektro kotel - cca 2tis rocne - viz. priloha. Ucinnost obou kotlu nastavena na 99%. Co byste vy volili?
Dalsi vec, ktera me na tom veletrhu celkem dost zaujala, o ktere jsem pred tim vubec nevedel, je zasobnik vody se zabudovanym tepelnym cerpadlem vzduch/voda pro ohrev TUV. Vsichni vyrobci (Bosch/Junkers, Buderus, Vaillant, De-Dietrich, Viessmann) mi toto doporucili jako lepsi alternativu nez solarni termicky ohrev TUV s tim, ze pri sani externiho vzduchu to muze fungovat az do teplot -5st. Investicne to je take zajimavejsi nez solary i po odecteni dotace NZU. Co si o tom myslite? Diky za Vase rady a postrehy. Tomas.