Vysoká spodní voda + jílovitá půdaDobrý den,
jsem zatím ve fázi před koupí pozemku. V našem městě je to se stavebními pozemky bohužel na štíru a člověk je tedy nucen vybírat z toho, co je. (Pozemek má vždy nějaký drobný háček).
U mého vyhlídnutého pozemku ty háčky jsou samozřejmě také a já se snažím jich najít co nejvíc ještě před samotnou koupí. Co zatím vím a trápí mě zatím jako jediné je následující:
Na pozemku je vysoká spodní voda. Prvních několik desítek cm je ornice, následuje jílovité podloží. Vzhledem k poloze pozemku k místnímu slepému ramenu říčky je od Povodní Moravy nařízeno navýšení pozemku o cca. 40-50 cm. To vše by snad neměl být problém. Základy se samozřejmě udělají do stávajícího podloží, návoz bude až nakonec. Po pročtení článku a diskuzi ale vím, že kombinace vysoké spodní vody a jílovitého podloži je asi nejméně vhodná kombinace (když pominu extrémy jako rašeniliště atd..).
Zkuste mi prosím vyvrátit nebo potvrdit mou doměnku :
Nařízeným návozem bych si vlastně mohl pomoci.
1) základy by nemusely být tak hluboko, když navážka bude tvořit 40-50cm a tím vlastně uměle navýším nemrznoucí hloubku?
2) 40-50 cm navezené zeminy by mi mohlo vyřešit problém se vsakováním dešťové vody na pozemku?
3) Chci na pozemku bazén - i zde by mohla být menší komplikace?
To vše by mohlo platit za předpokladu, že se spodní voda "nerozšíří" do navážky - je toto možné?
Geologický průzkum nemám. Sbírám informace, které jsou dostupné buď zdarma veřejně a nebo za symbolické poplatky. Navíc ten pozemek mi přecejen ještě ani neříká pane, ale líbí se nám moc....
Děkuji za jakékoliv reakce a omlouvám se za případné zmatky, je to můj první příspěvek tohoto stylu.
Pěkný den
M.