Rezonance ve větvi ÚT

JP Jiří Postler @jiri.postler před 8 roky09.03.2016 21:47:00
Rezonance ve větvi ÚT

Dobrý den,

rád bych si dovolil požádat přítomné o nápady a rady, jak se zbavit brumu v jednom z okruhů ústředního topení v rodinném domku.

Z diskusí na internetu vyplývá, že hlučení v ÚT bývá často způsobeno klapáním vysloužilých ventilů, zdá se mi však, že hlučení popisované jinými připomíná častěji rány a rázy, než rezonanci, a když rezonanci, uvádí se jako řešení problém v oběhovém čerpadle, u něhož zní bručení také výrazněji. Zvuk, který mám na mysli já, je - dle mého soudu - čistá rezonance. Připomíná spíš síťový brum než bručení či tlučení.

Zvuk je zachycen na tomto videu:
http://uloz.to/xwkhkxQS/resonance-v-okru… .

Hlasitost v místnostech bývá různá, někdy tišší (asi jako když bručí tlumivka od zářivky), někdy dost hlasitá (asi jako kdyby bručelo 10 tlumivek). V ostatních větvích se hluk sice také ozývá, ale jen slabě. Nezdá se mi, že by zvuk pocházel od kotle ani od oběhového čerpadla, nejvíce je slyšet kdekoli na dotyčné větvi, ale u kotle tolik ne.

Dotyčná větev je dlouhá 41 metrů, vede přímo od kotle, je sestavena z trubek PEX/AL/PEX (20x2mm - 22m, 18x2mm - 12m, 16x2mm - 10m). Počínaje asi 20.metrem od kotle je osazena 6 radiátory (VK 22 6070) ve zhruba 3-metrových rozestupech.
(K témuž jevu dochází i v jiné větvi, která je starší a nevím přesně, z jakých trubek se skládá. Jde mi však především o větev výše popsanou, protože tu jsme nechali instalovat nedávno, a mám tedy naději, že ji budu moci reklamovat, budu-li mít rozumný důvod.)

Radiátory jsem několikrát odvzdušňoval.

Průběh je většinou takový:
- Začátek brumu. Pár sekund trvá, než se brum ustálí na stálém kmitočtu, do té doby jako by se snažil trefit tón.
- Konec brumu. Během řekněme 5 minut kmitočet setrvale pomalounku klesá nebo roste, až pokřivý se, nabere na sebe vyšší harmonické a (třeba během 3 vteřin) zmlkne . Nebo se vzápětí přeladí na jinou rezonovatelnou frekvenci (typicky nějaký interval ze stupnice) a pokračuje.

Rychlou provizorní odpomocí je přitáhnout nebo povolit libovolný ventil v dotyčné větvi - tím se kmitání ihned rozruší. Často se však za několik minut
opět samo ustanoví, pravděpodobně kromě jiného také proto, že radiátory jsou osazeny termostatickými hlavicemi, takže vlastnosti prvků větve se v čase
mění. Pootočením ventilu v jiné větvi problém neodstraním - to si vykládám jako důkaz toho, že nejde o problém oběhového čerpadla, ale větve.

Topenář nejsem, ale pokud si problém představím jako analogii k elektřině, pak bych řekl, že:
- čím větší rozdílový tlak na větvi, tím větší riziko rezonance,
- čím větší poměr délka/průřez, tím větší riziko rezonance.
V elektrotechnice jsou způsoby, jak rozkmitání předcházet - jak v rozvodu ÚT, nevím.

Je to nepříjemné, několikrát do týdne se musíte budit, abyste pootočili kohoutem.
Prosím o radu. Potřebné detaily rád doplním.
Pokud nelze poradit snadno, prosím o odkaz na literaturu, ideálně prakticky a populárně psanou.

Pěkný den

Jiří Postler,
Dolní Libchava

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

26 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.