Výměna radiátorůDobrý den,
poprosím o názor, je mi jasné že bez nějakého výpočtu to nikdo přešně neřekne, ale určitě je tu řada zkušených lidí, co i bez toho posdoudí, zda to spíše půjde, či nikoliv.
Mám stávající radiátory, čtyři větve. Rozvod je ve sklepě a pak ve dvou patrech. Cca 10 radiátorů včetně koupelnového žebříku, který má samostatnou větev. Nahoře je otevřená expanzní nádoba s přepadem.
Provedení rozvodu je takové:
Sklep: (průměry cca, jsou tam barvy atp.) u kotle trubka D80mm, z ní se rozjíždí trubky D42 a D33 do jednotlivých větví.
1.NP: trubky jsou redukovány na D33 a jsou připojeny plechové radiátory s otočnými kohouty, vše v tom průměru 33mm, regulovat to nejde, jen zavřít a otevřít.
2.NP: sem je provedena odbočka z trubek PPR (cca před deseti lety, do té doby tu topení nebylo), dělal sem to tehdy sám, nevím zda dobře, na trubky v 1.NP jsem navařil šroubení a udělal stoupací odbočky do 2.NP z trubek PPR 32 a ve druhém NP to pak rozjel trubkami PPR25. Tam jsou radiátory VK 22 plechové s termoventily.
Vše funguje, akorát ne na samotíž, topenář mi tehdy u kotle na vracecí trubce 80mm udělal paralelní odbočku z 1palcové trubky s čerpadlem a na trubku 80mm přidal kulák. Takže se buď zapne okruh přes čerpadlo, pak topí vše, nebo na samotíž, pak netopí půlka 2.NP.
To je stávající stav. Funguje to, ale ty plechové radiátory dole potřebují velkou teplotu aby topili a taky nejdou regulovat. Ty radiátory nahoře musím ubírat, takže jim asi stačí teplota nižší.
Nově, budu dělat kotelnu, ale na otopnou soustavu už nejsou peníze, tak jsem si říkal, že bych to zase zvládl svépomocí, pokud je to reálné a to tak, že bych neměnil dispozice, ale od kotle rozjel trubkami PPR32 a k radiátorům odbočky pak PPR25. Použil bych trubky vyztužené nějakým skelnými vlákny kvůli roztažnosti.
Vím že mi každý doporučí měď, ale na to nejsou prachy, trubky budu dávat do zdi, takže vzhled mi nevadí. Nahoře není ani to skelné vlákno a funguje to. Topenář mě loni vystrašil, že trubky zarostou, kvůli tomu jsem jednu obnažil a provedl řez, byla čistá, až na film od nějaké černé přísady, co táta přidává do topné vody kvůli korozi.
Děkuji za názor.