Izolace a podbetonování základů - chalupaDobrý večer,
chtěl bych se zeptat zdejšího pléna na radu jakým způsobem vyřešit svůj problém.
Koupil jsem chalupu a některé z jejich zdí jsou vlhké. Na jedné ze zdí je celkem vysoko vidět, kam až vlhkost vystoupala, viz obrázek.
Odkopal jsem částečně podél této zdi hlínu, která je tvořena cca ze 40cm zeminy s opukou, zbytek jíl. Vykopal jsem to cca do 160cm. fakt uvolňující zábava :-)
Na druhém obrázku, je v řezu přiložen náhled na dům, který ukazuje částečně podsklepenou část, která je při pohledu z půdorysu v rohu domu a částečně vede paralelně s touto stěnou. Tento sklep zabírá je na délku cca 3m ale i přesto to vypadá že základy budou po celé délce zdi v hloubce na kterou jsem se ještě neprokopal, tedy, hloubku základů nedokážu odhadnout jestli budou až pod úrovní sklepa nebo ne.
Základy vypadají na skládaný kámen. tyto základy se v hloubce 50cm rozšiřují o dalších 30cm směrem od domu, viz obrázek řezu.
Nicméně, dále jsou na domě ve zdech vlasové praskliny, spíše jen čáry než "díry" ve zdech, které vedou od zhora směrem dolů. a nyní se dostávám ke svým otázkám:
1) pokud tento dům stojí sto let, má smysl řešit podbetonování základu nebo se na to mám vykašlat? Obvodové zdi chalupy jsou v těchto místech 90cm silné, nedokážu odhadnout ale jak silné jsou základy a jak hluboko.
2) Když nevím jak hluboko jsou základy a chtěl bych zeď odvlhčit, stačí když v této hloubce kde v současnosti jsem, tedy 1,6m položit drenážní rouru podél zdi v geotextilii, kterou svedu do trativodu směrem od domu, na dům přiložím nopovku a celé to zasypu šterkem a kačírkem anebo musím jít skutečně až pod základy, které mohou být cca ve 3 metrech?
Děkuji za názor, rady,
Ladis