Servisní prohlídka kondenzačního kotle Protherm 30KKZ po 12 letech

Rubriky:

Servisní prohlídka kondenzačního kotle Protherm 30KKZ po 12 letech

Že atmosférickým kotlům velmi rychle klesá účinnost vlivem zanášení výměníku je věc poměrně známá. Sám jsem provozoval karmu, jejíž účinnost byla po vyčištění 75% a většinou do půl roku klesla její účinnost až k 50% a volala po vyčištění. Tedy "volala" tím, že dodávala vlažnou vodu. Proto jsem nejen tuto karmu, ale i ostatní atmosférické kotle vyházel a koupil kotle kondenzační. Pro kontrolu stavu a dálkové ovládání v různých bytech jsem pořídil za jednorázových 1500 Kč ke každému kotli elektronický dohled. Z elektronického dohledu přes internet vidím, že se kotle nezanášejí a topí pořád stejně. Tudíž servis (kromě kontroly tlaku vody) neřeším.
Nakonec jsem přece jen podlehl zdejšímu strašení a ten nejstarší po 12 letech provozu přece jen rozebral. Našel jsem tam dvě kávové lžičky bordelu, kotel jsem propláchl odhadem kýblem vody a zase složil. Výměník je ve slušném stavu, pouze povrchová zbarvení od stékajícího kondenzátu. Je zjevné, že správně provozovaný kotel se sám oplachuje kondenzátem a dokonce i přední komora, u které jsem to tolik neočekával.
Před rokem jsem kotel precizněji změřil. Do vychladnuté topné soustavy ručně zapnul v 14:44 s výkonem 7 kW a v 15:20 přepnul na výkon 13,6 kW. V 16:58 jsem měření ukončil.
Nyní tedy po znalosti konstrukce a z časových průběhů teplot tedy dokážeme analyzovat vlivy jednotlivých dílů kotle.
Vliv plamene a spalin: Do jedné vteřiny je hotovo. Při výkonu 7 kW protéká komorou 2,7 l spalin za vteřinu. Komora má objem 7 litrů a z toho cca 4,5 litrů trubek. Teplotní sonda v proudu spalin má T cca 17 sekund, ukazuje tedy dostatečně přesně.
Vliv vody v trubkách: Objem trubek cca 4,5 litru při průtoku 0,09 l/s znamená, že se voda v kotli ohřívá přibližně 45 vteřin.
Je jasné, že kotel je v podstatě za 2 minuty ve stavu blízkém ustálení (přes 85% výkonu) a není nejmenší důvod něco zásadně měnit(maximálně přidat 15% stavu). Tomuto okamžiku odpovídá teplota spalin do dvou stupňů nad zpátečkou (odpovídá obvyklým hodnotám na zkušebnách).
Proč se tedy ustálená teplota spalin po další minutě splaší a začne dalších 10 minut růst? To prozradila až prohlídka kotle. Může za to azbestová přepážka, která potřebuje právě těch 10 minut na proniknutí teplotní vlny. Spaliny se dokáží o tuto přepážku zezadu opět ohřát o cca 10 stupňů. Je to naštěstí zanedbatelná ztráta, spaliny již byly ochlazeny a dokonale odevzdaly kondenzační teplo. Účinnost kotle přibližně 97% (ověřená i porovnáním s elektrokotlem) potvrzuje výše popsaná fakta.
Co tedy mohu udělat pro dlouhou životnost a vysokou účinnost kondenzačního kotle?
Především jej nepřetěžovat. Optimálně jet na třetinový výkon. Vysoká kondenzace zajistí oplachování výměníku a dlouhou spolehlivou dobu provozu. Podrobnosti na http://mujweb.cz/josvav/
Pokud potřebuji výkon ještě menší, než kotel umí, jednoduše přeruším provoz na 20 minut. Poté opět kotel nastartuje vhodným výkonem a vyrobí správné množství tepla. Lze tak topit velmi účinně s libovolně malým průměrným výkonem. Toto "cyklování" vyjde na cca 50 Kč ročně(9000 zážehů ročně x 16kJ = 40 kWh plynu) a naopak ušetří naběhané motohodiny čerpadla a spotřebovanou elektr. energii.
Už před 12 lety tedy Protherm uměl vyrobit kotel dosahující teoretické hranice a splňující nejvyšší požadavky, které již nelze překonat. I ten nejdražší dnešní kotel je vlastně shodný s tím nejlevnějším (v obou jsou stejně dobré komory). Rozdíly mezi značkami jsou tedy neznatelné.
Kotel slouží i pro ohřev TUV a aby i ohřev TUV byl účinný, provádím jej kontinuálně s topením do radiátorů. Proto jsou voleny teploty výstup kotle cca 65 až 80°C a teplota zpátečky cca 30°C. Tu zpátečku volím 30°C, v lednu kolem 32°C, právě pro dosažení vysoké účinnosti kolem 97%.
Jak je vidět, životnost a účinnost nezáleží na typu kotle ale především na správně nastavené topné soustavě a dostatečných rezervách výkonu kotle.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

33 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.