Alternativní změření tlaku ve vodo soustavěDobrý den.
Lze nějak alternativně změřit tlak ve vodovodní soustavě v RD? Klasická domácí vodárna staršího typu - ve studni nautila, ve sklepě tlaková nádoba s tlakovým spínačem a "budíkem" (přesné typy nevím, štítky už nejsou čitelné).
Jde mi o to, že mi odešel "budík" na nádrži, ale připojení je tak zarezlé, že se bojím na to sáhnout, aby nedošlo k poškození nádrže, která zatím funguje. Toto se tedy stalo už dřív, ale neřešil jsem to, protože jsem "budík" prakticky nikdy nepotřeboval.
Nyní ale nastala situace, kdy mám pocit, že tlak v soustavě mírně narostl, asi se něco stalo na tlakovém spínači. Zjistil jsem to zejména při dopouštění vody do otopné soustavy, kdy vždy na displeji kotle tlak vylezl max. na 1,1 a výš už to vodo-soustava nenatlačila, teď to leze až ke 2 a šlo by možná i dál, kdybych to ručně nezastavil (doporučení výrobce kotle je mezi 1-2).
Potřeboval bych tedy kontrolně změřit ten skutečný tlak a podle toho buď zkusit přenastavit tlakový spínač nebo jej vyměnit.
Zatím vše funguje (tlakový spínač zapne i vypne) a ten nárůst není asi kriticky velký (voda z baterií teče jen o něco málo prudčeji), ale raději bych zkontroloval skutečnost.
Tak jestli neexistuje nějaký "budík", co by se našrouboval třeba na kohout u pračky (apod.), kde bych to změřil. Příp. další rady.
Díky