Vrtaná studna

Vrtaná studna

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu.
16.7.2010 jsme si nechali zhotovit vrtanou studnu. Jednalo se o studnu která měla být využívána u našeho RD. Bylo vyvrtáno 30 m, ale účtováno 28 m - dole se podklad sypal. To nám nevadilo. S pracovníky jsme byli spokojeni, tudíž jsme v dobré víře vrt převzali a zaplatili. Cena za metr byla 1000 Kč. Na fakt.bylo ale 18 000 Kč, zbytek jsme dali bokem. Už si ale nevzpomínám proč to tak chtěli. K faktuře byl přiložen ještě Předávací protokol, kde byly uvedeny údaje mj. o hloubce vrtu, zapažení vrtu trubkou PVC s prům.125 mm, předpažení vrtu trubkou PVC prům. 160 mm, proveden obsyp a zajílování. S manželem si ale nevzpomínáme, zda se nějaké obsypání a zajílování vůbec dělalo. Přece jen tomu nerozumíme. Vše fungovalo dobře - voda tekla.Vodu jsme využívali při stavbě našeho domu. Cca před 2 roky jsme se nastěhovali a začali vodu bez nějakých rozborů pít - mysleli jsme si, že za tu dobu používání už je vrt vyčištěn. Protože máme postavený dům pod polem, když prší (taje sníh), stahuje se nám sem hodně vody. Často nám voda na pozemku i stojí. V tuto dobu používáme vodu jen převařenou a kupujeme na pití balenou. Voda je totiž kalná, nažloutlá a občas i zapáchá. Manžel mi stále tvrdil, že se s tím asi nedá nic dělat. Že je to kvůli tomu, jak je náš dům umístěn. Nyní ale máme miminko a voda byla často "špatná", tak mi to nedalo a nechala jsem si udělat rozbor. Vyšel jako nevyhovující. Objevily se zde vysoké hodnoty dusičnanů (137), intestinálních interokoků (14), koliformních bakterií (6). Po telefonické domluvě jsme s pánem ze Zdrav.ústavu usoudili, že to bude pravděpodobně tím, že se nám do vrtu opravdu dostává okolní voda. Pozvala jsem si tudíž jinou firmu, která se zabývá vrtáním studen (abych měla nezávislý posudek), zda je to vůbec takto možné. Pán mi ale sdělil, že vrt není udělán podle normy a že je celý úplně špatně zhotovený. Že jde vlastně jen o díru v zemi, do které je vložena roura. Že chybí obsypání kačírkem, zadělání nějakými železy (vzpěry) a utemování jílem (bentonitem). Pán se divil, jak nám toto mohl někdo udělat, když viděl okolní terén. A bohužel nám sdělil i to, že se vrt nedá opravit. Že jediná možnost je vrt převrtat - udělat nový vrt. Tzn. zaplatit si nový vrt. Nyní bych chtěla kontaktovat firmu, která nám vrt dělala. Jenže co jsem se tak poptala, tak mají mnoho reklamací, které neřeší. Vůbec teď nevím, jak to s pánem řešit. Třeba se k situaci postaví dobře. Ale co když ne. Jak to řešit? Čím mu případně pohrozit? Bohužel jinou vodu zde nemáme (obecní) a s malým dítětem vodu potřebujeme. A než bychom vyřídili věcná břemena se sousedy a obíhání úřadů kvůli dotažení obecní vody... Trvalo by to dobře půl roku. Nejraději bych asi byla, kdyby nám pán vrátil alespoň nějakou část peněz a my si pak objednali firmu, která nám to udělá snad už kvalitně. Ale nevím, zda máme na nějaké finanční vyrovnání vůbec nárok.. Soudit se nechceme, to mi přijde jako ztráta času a peněz za právníky. Moc děkuji za radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.