Vytapeni a ohrev v ostrovnim domeDobry den,
omlouvam se, pokud je podobna otazka uz nekde na foru resena. Prosel jsem cast diskuse a nenarazil jsem na problem, ktery resim.
Mam rodinny dum na samote, ktery funguje v ostrovnim systemu elektricke energie bez moznosti napojeni na distribucni sit. Dodavka elektricke energie je resena fotovoltaikou, coz znamena, ze v letnich mesicich mam prebytek energie (protoze ji nemam kam odvadet) a naopak v zime je elektriny malo a system musim podporovat elektrocentralou.
V dome potrebuji vyresit vytapeni a ohrev TUV. A tim se dostavam k problemu. Nejsem odbornik, ale logickou uvahou jsem dosel k tomu, ze resenim by mohla byt kombinace plynoveho kondenzacniho kotle (prutokovy nebo s malym 40 l zasobnikem) v zimnim obdobi a elektricky bojler (se zasobnikem cca 120 l) v letnim obdobi.
V zime nemam elektrickou energii nazbyt, potrebuji vytapet podlahove topeni a zajistit ohrev TUV. Naopak v lete nepotrebuji vytapet, elektrickou energii mam zadarmo, takze bych nemusel spotrebovavat plyn a vodu pres den ohrivat elektrickym boilerem. Vim, ze se vyrabi i boilery s resenim na fotovoltaiku, ale ve finale je to vzdy ohrivani elektrickou energii. Takze tim uz si nechci komplikovat zivot a pouzival bych standardni boiler na 230V.
Predpokladam, ze bych tak mel v systemu vlastne dva zdroje. Typove jsem uvazoval napr. o Baxi NUVOLA PLATINUM+ 24 nebo Protherm Tiger Condens jako plynovy zdroj tepla a Drazice OKHE 125 na elektricky ohrev.
Je tato uvaha realna nebo jdu uplne spatnym smerem?
Dekuji za vsechny komentare i doporuceni.
M. Parvonic