Dimenzování výkonu TČ vzduch-voda

Reklama
PA Petr Atmel @petr.atmel před 8 roky25.05.2016 14:02:00
Dimenzování výkonu TČ vzduch-voda

Prosím o názory, jak dimenzovat výkon TČ.
- novostavba RD, 2 podlaží, podlahové topení + ohřev TUV, celkové TZ 7,2kW (cca 5kW ztráta prostupem, cca 2kW větrání), lokalita Východní Čechy

Mám nabídky na Buderus (8,2kW), Daikin (8kW), Panasonic 9kW. Protože jsem se zajímal od začátku hlavně o Panasonic, mám asi 4 nabídky a v podstatě všichni doporučili 9kW variantu a ne 7kW. Je toto dimenzování OK ?

U Panasonicu Aquarea existuje 9kW ve 2 variantách - 1) 230V, 1 vrtule, 2) 400V, 2 vrtule. Každý radí něco jinou variantu, většinou 400V. Někdo tvrdí, že 230V variantě nestačí domovní jistič 3x25A, zastánce 230V varianty má zase zkušenosti takové, že napájení TČ rozfázuje na všechny 3 fáze a s daným 25A jističem je to ok. S tím souvisí i to, že zastánci 400V verze argumentují monovalentním provozem i při -15st. (a tím pádem úspornějším provozem) a nižší hlučností, zastánce 230V verze zase upřednostňuje úsporu v pořizovací hodnotě cca 20-25tis. s tím, že občas v mrazech sepne bivalence.

Ještě doplním, že budeme instalovat teplovzdušnou krbovou vložku, takže v případě dlouhodobějších velkých mrazů si tím cíleně můžeme vypomoci a čerpadlu, resp. elektrokotli, ulevit.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

46 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.