Nedodržení vyhlášky a norem - jak postupovat?Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu, jak postupovat či na koho se lze obrátit při ignorování vyhlášek a norem. Zda je někdo, kdo je nad stavebním dozorem či nad stavebním úřadem a může zkontrolovat stavbu a vynutit nápravu.
V našem bytovém domě proběhla rekonstrukce výtahové šachty (nachází se uprostřed schodiště, které ji obíhá ze všech stran) a byly osazeny nové výtahy. Firma zpracovala projektovou dokumentaci, kterou někdo schválil. Firma poté na 3 měsíce odstranila madla kolem schodiště. Z toho 5 týdnů nejezdil ani výtah, takže lidé museli chodit po tomto schodišti bez madel (dům má 13 podlaží). Podal jsem trestní oznámení, ale Policie nic nevyšetřila, údajně bylo vše v pořádku. Když jsem podal proti tomuto vyšetřování stížnost, státní zástupce mi napsal, že nemám právo si stěžovat.
Mezitím (po stížnostech) náš výbor objednal nová madla. Firma madla namontovala, jenže tato jsou v rozporu s normami ČSN 74 3305 (čl. 5.5.4 - světlá šířka mezi madlem a zábradlím má být min. 60 mm, přičemž je tak malá, že se místy člověk zachytává klouby prstů o stěnu šachty) a ČSN 73 4130 (čl. 6.10.3 - madlo musí přesahovat min. o 15 cm hranu schodů, přičemž nesahá ani po okraj schodů, natož aby ji přesahovalo). A povinnost madel a dodržení norem je vynuceno vyhláškou 268/2009 Sb. §27, odst. 7.
Zašel jsem tedy na stavební úřad, předložil jsem paní vyhlášku a normy, a tato následně zaslala našemu výboru výzvu ke zjednání nápravy...
Další problém je ovšem ten, že původní výtahová šachta byla při rekonstrukci rozšířena natolik, že se schodiště zúžilo tak, že pokud by byly dodrženy výše uvedené normy, nebylo by možno dodržet normy požární, které vyžadují šířku schodiště 110 cm. Celá projektová dokumentace byla tedy zřejmě úplně špatně...
Náš výbor si nechal od člověka, který celou tu naši rekonstrukci řídil (a možná i schválil PD), vyhotovit vyjádření pro stavební úřad. Ten se v něm vyjádřil, že já jsem "notorický stěžovatel bez stavebního vzdělání", zatímco on je TDI a AO, Dipl. Ing.; a že odkaz na Vyhlášku 268/2009 Sb. je bezpředmětný, že ČSN není závazná právní norma, ale má pouze doporučující charakter a není tedy možné striktně požadovat její dodržování, a že navíc v novelizaci ČSN 74 3305 z ledna 2008 je uveden odstup madel pouze 40 mm (ve výtisku, který mám, vidím 60 mm). A že dle původní PD by to bylo mnohem horší, zatímco takto je to lepší, navíc to splňuje požární normy, takže je vlastně všechno v pořádku...
Stavební úřad po tomto vyjádření výzvu stáhnul. A mne by zajímalo, jak postupovat a na koho se obrátit, abych se domohl zjednání nápravy. Věřím tomu, že jsem v právu, jen je problém se toho práva domoci. Sám se snažím odvádět maximálně kvalitní práci, zatímco jsem obírán o své peníze, aby jimi byla placena práce nekvalitní a ještě jsem u toho pomlouván a vláčen jako černá ovce, protože si to nechci nechat líbit. A nebo má zmíněný diplomovaný inženýr pravdu?
EDIT: připojil jsem ještě obrázek, z něhož je vidět vzdálenost madla (a to je foceno z takového úhlu, že je to ve prospěch zhotovitele). Ve svém vyjádření pan inženýr tvrdil, že madlo je 40-45 mm od stěny...