Zničení výměníku atmosférického kotle kuchyňskými výparyAkorát jsem "dočistil" výměník atmosférického kotle (béčkového), Dakon Dagas 2-24 RK, který byl v bytečku 3+KK (sice RD ale maličký) s plastový okny i dveřmi a vedle něj postavený sporák. Digestoř ani ventilaci jinak domek nemá. Co tři měsíce výměník zalepený do neprůchodna, prach, mastnota, saze. Pětkrát jsem ho vzal zubním kartáčkem na sucho, pak kartáčkem na kola co má delší vlákna, zbytky co jsem nevykartáčkoval jsem vyfoukal do vlhké hadry, vždy dočista. Teď na jaře jsem si řekl, že ho odmastím v Jaru a vyndal jsem ho ven. Od posledka mu chybí cca 20% plochy lamel. Ze strany ohně. Od komína je OK. Jsou ty lamely všelijak pokroucené, tenoučké, někde lamely už i chybí. Zničený. To jsem nepoužil chemii ani Jar, nic. Kotel byl montován v roce 2008. Celou dobu sloužil jako odtah všeho plynného, co stoupalo nahoru, z kuchyně.
To jen jako zkušenost pro ostatní kolegy.
Ten domeček má spotřebu 46 tisíc Kč plynu ročně, vytápí se tři cimry: nastudeno ložnice cca 18°C, kuchyně a obýváček na 21°C, koupelna. Je plně podsklepený ale sklep je volně otevřený i v zimě. Vstup do sklepa kudy táhne vzduch dovnitř je 2 x 1,5m otvor místo dveří, tři okénka 40 x 60. Stropy nějaký palach, mazanina, desky, škvárobeton a sláma. Je to bývalá sousedka. Rozhodli jsme se, že na zimu ten sklep uzavřeme nějakými dveřmi, které se tam musí vyrobit. To by mohlo silně snížit tu hovadskou spotřebu.