Větrání ve sklepě, kanálky podél zdi, dlažba do sklepa

Reklama
Větrání ve sklepě, kanálky podél zdi, dlažba do sklepa

Zdravím všechny. Pokoušel jsem se hodit shodný dotaz i na jiné forum, ale tam tměř bez odezvy.

V souvislosti s kotlíkovou dotací jsem se pustil trochu do obnovy skepa. Je to starý dům, komplet podsklepený, podlaha ve sklepě cca -/+130 cm pod úrovní vnějšího terénu. Prakticky po celém obvodu pískovce plus smíšené zdivo. Kde je smíšené zdivo, tam se stěny omítly. Hydroizolace domu nulová.

Ve sklepě jsou celkem čtyři místnosti plus chodba, ze které se vchází do jednotlivých místností. Přístup do sklepa z vnitřní části domu. Každá z místností má okno, v jedné z místností jsou dvě okna, centrální chodba okno nemá (respektive má, ale zazděné ovšem proudí do ní samozřejmě vzduch ze zbylých místností). V centrální chodbě je používaný komín pro kotel (budoucí) a jeden nepoužívaný průduch. Dvířka jsou přibližně 60cm nad úrovní podlahy ve sklepě.

Snažil jsem se očistit co nejvíce pískovců a postupně se spárují - je to čerstvé, takže není samozřejmě vše vyschnuté a dodělané. Do místností, kromě centrální chodby a prostoru pro uhlí chci dát dlažbu.

1) Zde však řeším problém - podél pískovců u podlahy se samozřejmě objevuje vlhkost, vždy v závislosti na počasí a nebo dlouhotrvajících deštích. Přemýšlel jsem udělat po obvodu všech pískovcových stěn kde bude dlažba 2cm kanálek (podlaha je betonová a podloží pískové) a dlažbu ukončit právě 2cm před pískovci. Podle mě to pak bude lépe dýchat a vlhkost se bude moci samovolně odvádět a nebude se "tlačit" pod dlažbu. Případně do té spáry (aby to vypadalo trochu lépe) vložit husí krk dejme tomu o průměru 20mm, který bych předtím provrtal vrtačkou...100 dírek na metr -:))

2) Také jsem přemýšlel o využití nepoužívaného komínového průduchu. Protáhnou průduchem 100mm ohebnou plastovou rouru a ve dvířkách na ní nasadit nějaký ventilátor (spořeba cca 10w mě nezabije) a tím odsávat vlhký vzduch z centrání chodby sklepa.

Pod betonem je... jak to říci - prostě pod betonovou mazaninou tlustou přibližně 3cm (ta tvoří podlahu) je písek a je logicky vlhký. Voda jako taková nikde neteče, jen prostě při deštích a části domu přilehlé k zahradě to vlhne odspoda u stěn. Potom také podlaha na pár místech tvoří "vlhké fleky" v závislosti na počasí. Pískovce jako takové bych řekl, že s enepotí, spíš jde do nich vlhko odspoda, tedy asi se vnější deštová voda vsákne a pak vzlíná do pískovců. Někde jsou pak vlhké do 20cm nad podlahou, jinde třeba 0,6m. Pak to trochu vyschne podle počasí a tak dokola. Proto mě napadly ty kanálky - řeším je hlavně kvůli dlažbě, kteroi chci dát na podlahy.

Přístup vzduchu - v každé místnosti je okno takže přísun vnějšího vzduchu je myslím dostatek

Ještě mě napadla jedna věc, ale to již asi moc komplikuji a nevím, zda by to bylo aspoň trochu účinné.

Pokud bych uvažoval, že trochu dělá problém vlhkost pod podlahou (to nevím jak jsme psal), tak mě napadlo, že příčně přes každou místnost vybourám do podlahy drážky (jde to dobře, beton je fakt slabý a pod betonem jen písek), vyškrábu písek, vložím drenážní hadici o průměru 50mm, na ní nasypu kačírek nebo jemnější šterk a znovu zabetonuji. Ty drenážní hadice bych trochu vyspádoval k jedné obvodové stěně, kde se stýká podlaha s pískovcem a kde mám v úmyslu udělat tu drážku po obvodu. V této drážce by vlastně ústila ta drenážní hadice (trubka). Přemýšlel jsem udělat takové drážky vždy po 1m od sebe, taže na místnost dejme tomu o rozměru 2m x4m by přišlo příčně 5 drenážních trubek o délce 2 metry.

Poslední věcí co mě napadla - použít ještě tekutou lepenku. Po obvodu pískovcových stěn nechat tu "větrací" drážku a zbytek betonové podlahy pak natřít tekutou lepenkou a na toto položit dlažbu? Dlažba by nebyla položena až ke stěnám, ale jen k drážce, která by byla vysypána kamenivem.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.