YouTube - Time lapse of home…
A time lapse project of a custom home built by Weaver Homes -- a division of Weaver Companies, Inc. Original footage was captured at 1 photo every 30 second...
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Dobrý den, obracím se na zdejší odborníky ohledně stavby vysněného domu. Budeme stavět dům částečně na samotě a máme takový sen, udělat dům ve vzhledově starším pojetí a chtěli by jsme stavět z kamene a dřeva. Přidal jsem pár fotografií pro představu jak by to mohlo vypadat...asi pravděpodobně obvodové stěny kamenné a celý vršek dřevěný jedno jako konstrukce. Chtěl bych se spíše zeptat, jak by se dala ta kamenná část udělat aby dům nebyl nějak náročný na energie, dobře to vypadalo a mělo to životnost. Tvar a typ by měl vycházet cca z fotografie srubu který je nejníže, že přízemí bude menší než patro...takže ten spodek by byl kamenný a vrch dřevo. Děkuji za každou radu. Chtěli jsme ze začátku čistě srubovou konstrukci, ale provedení firmou je drahé a myslíme si že kombinace kamene a dřeva je úžasná. Děkuji
Dobrý den, stavba kamenného domu je natolik finančně náročná, že řešení s ohledem na tepelný štítek bude myslím…
před 2 roky
Niektoré kamene sa dajú stiepať na tenké rovné pláty, ktoré sa dajú nalepiť na stenu. Existujú silikónové formy, z…
před 8 roky
Omlouvám se za ten snímek ale vytvořil jsem jej už hodně dávno jako ilustraci, takže z pohledu vašeho se jeví jako…
před 8 roky
62 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den, stavba kamenného domu je natolik finančně náročná, že řešení s ohledem na tepelný štítek bude myslím složité.. s vypracováním odborné studie ( je někde k nahlédnutí?)se posuneme dál..
1/ Jít cestou předstírání stavby kamenného domu systémem nalepování rovnou zamítám, je to paskvil.
2/Stavba kamenné zdi tak, aby zdivo bylo vázané znamená cca 60-75 cm tl. zdiva
mám tedy otázku, pokud se stavba temperuje jsou tepelné ztráty jak velké?
3/ vzduchovou mezeru zdiva z praktického prováděcího hlediska moc nechápu, pojení kamenů thermo maltou ano..
4/Jak jsou izolované stavby kde je použitý pohledový beton?
Poznámka:
Kamenný dům kvalitně, požadavek - musí být zpracován perfektně do detailu výběr a druh kamene je zásadní.
Čekám na další názory a příspěvky ať se dostaneme ke konstruktivnímu výsledku.
Když se dívám například na to cavity wall co by jste doporučily za skladbu stěny aby: šlo stavět svépomocí, nebyla moc silná, byla pevná,masivní,vysoká tepelná kapacity,dobrá izolace a aby na tom šel řešit pohodlně obklad.
MŠ Milan Švaříček @milan.svaricekI na stavbu svépomocí se dá vypracovat prováděcí dokumentace ale nebude to zadarmo. Musí to dělat stavař- projektant. Líbí se mi třeba tato tvárnice (Francie) s tou se dá udělat dobrá statika.
Ta cavity wall se mi opravdu líbí, ještě jsem i viděl že nechávají mezi stěnami vzduchovou mezeru. Zajímalo by mě jaké by to mělo vlastnosti. Každopádně nechci aby ta stěna byla moc rozměrná tak pořád bádám jak to udělat.
MŠ Milan Švaříček @milan.svaricekPodívejte se na obrázek, tam už nějaké vychytávky dávno mají. Buď mezeru, která se distancuje těmi výstupky a zároveň potlačuje vertikální cirkulaci. Větší mezera u svislé stěny než 2 cm je už neúčinná (u vodorovné je to jinak). Dá se se ještě vylepšovat reflexním povrchem. Nicméně přínos těchto vychtávek je přídavný odpor menší než 1.
Chtěl bych se ještě zeptat, kdybych stavěl ten dům například ze ztraceného bednění takové tloušťky aby nebyl problém z hlediska statiky, udělal bych tenkou kamennou přizdívku a mezi nosnou stěnu z toho ztraceného bednění a mezi tu přizdívku dal izolaci, jakou by jste dali izolaci a jak tlustou? Jaká tloušťka má smysl a jaká už se nevyplatí? Když bude izolace zavřená mezi těmi stěnami bude to v pořádku? Nebude se v té stěně srážet vlhkost nebo něco podobného? Vydrží ta izolace víc něž když je třeba dům pouze obložen izolací a zatažen omítkou? 5íká se že dochází k rychlému stárnutí těchto materiálů.
MŠ Milan Švaříček @milan.svaricekDobre spravené omietky vydržia dlho. Brizolit čo sa dával za soacializmu na domy drží už pol storčia. Neviem prečo chcete stavať dve steny. Neviete čo s peniazmi?
Dobrý den,ještě bych se chtěl zeptat ohledně té rekuperace tepla,kolik by stála rekuperace s tím,že by se využívala asi jen od podzimu do jara a byla by pro domem velikosti cca těch 80mčtverečních zastavěné plochy?
MŠ Milan Švaříček @milan.svaricekDobrý den. Cenové rozpětí je obrovské. Ono záleží jednak na jednotce ( jestli je pasivní, aktivní ), dále na výkonu, na značce a pod. Samozřejmě záleží na rozvodech a jejich složitosti. Jasně, že ceny různých potrubních systémů jsou rozdílné, takže to je na dalekosáhlou diskuzi. Mohu akorát uvést svou instalaci : jednotka pasivní ATREA duplex ECC 330, odtahy HT trubky 3 x 100 mm a 1 x 160 SONOFLEX. Přívody 4 x 100 mm SONOFLEX a 1 x 125 mm SONOFLEX. Podlahová plocha 137 m2. Všechno, včetně regulace stálo kolem 100.000 Kč. Je ovšem nutno dodat, že jsem si všechno dělal sám. Kolik by to stálo od firmy, netuším.
S pozdravem Laďa
Tak jsem nyní našel ještě jednu zajímavou věc,která se mi líbí a to je obložit dům nesámovanýma fošnama. Vypadá to hodně dobře,dřevu se dá dodat vzhled starých fošen a ještě to izoluje,akorát nevím, jaké by mělo být složení té stěny. Jestli třeba na beton dát vadu do roštů a na to pak ten obklad,ale co pak na to myši....
Děkuji všem za rady ohledně toho domu. Ještě jsem se chtěl zeptat, když bych se rozhodl vše stavět tak, že by nosná konstrukce byla z litého betonu, uvnitř by byl dřevěný provětrávaný obklad ze dřeva a popřípadě někde napřímo nalepený kamenný obklad, co by jste dali z venku jako izolační vrstvu? Venek zdí by byl obložen asi těmi kameny nebo raději přizdít z kamenů nějakou tenkou zírku kde by mezí ní a izolací vznikla mezera?
Ještě jsem se chtěl zeptat ohledně spodní stavby, chceme to mít celé podsklepené, kde by byla prádelna, nějaká místnost na cvičení a místnost se sezoními věcmi atd. Nejvhodnější by byl asi opět betonový monolit ale zase jakou izolaci udělat na té základové desce a jakou na stěnách? Všude polystyren, nebo četl jsem že se hodně využívá pěnosklo.....a další věcí je hydroizolace. A poslední otázka, jaký máte názor na zelenou střechu? Vyjde to levněji než tašky např bramac? když nebudu brát krytinu ale střechu jako celek?
MŠ Milan Švaříček @milan.svaricekKomu niet rady, tomu niet pomoci... Nemáte skúsenosti s monolitickými stenami. To nie je také ľahké ako o tom kecá Jaskva. O stavbe zelenej strechy nemáte šajnu. Monollitický strop tiež nie je jednoduchý ani lacný, ale je to kvalitná konštrukcia. Rozhodujete sa o celoživotnej investícii na základe rád z fóra alebo stránok bez záruky? Viete vôbec koľko vás ten dom bude stáť? Dom na vaších fotkách je z guľatiny. Tá je lacná iba ak si ju sám zoženiete a postavíte dom.
Já děkuji všem za každou radu i názor. Mám v plánu stavět něco o čem toho ještě moc nevím, proto je mi každá rada drahocenná. Byl bych velmi rád kdyby se tu našel někdo kdo o mém případě ví více informací a poradí i třeba co a jak udělat,co kde použít,co jak nedělat a co jak udělat atd.
Koukám že je to těžší než se mi zdálo....Každopádně vršek chci klasicky zateplit vatou mezi krokvemi,štít to stejné, taky zateplený vatou a venku obložení nesámovanými fošnami přes sebe a uvnitř klasicky asi palubka. Strop a zároveň podlaha podkroví dřevěná, dole přiznané hranoly,nic složitého...na hranolech nesámované fošny dvěma řadama, a na to prkenou podlahu z podlahových palubek, možná mezi to nějakou kročejovou izolaci. Akorát nad tím spodkem přemýšlím.....možná i ty obklady vypadají dobře.
Ten dům by neměl být moderní,ani moc nefandíme moderním vymoženostem které se dnes používají,chceme spíš funkční, trvanlivou odolnou klasiku pro nenáročné uživatele.
MŠ Milan Švaříček @milan.svaricekNenáročná klasika je široký pórobetón na obvodové steny, na ktorý si nalepíte čokoľvek, napríklad imitáciu kameňa zo stavebného supermarketu. Z pórokameňa sú niektoré historické budovy, tuším aj kostoly.
Na samote pri lese sú veľké mravce, ktoré nemajú problém rozhrýzť drevo (nosnú konštrukciou), a polystyrén je pre nich malina (urobia si z domu veľké mravenisko). Zvýšená vhkosť pri lese je rajom pre drevokazné huby (drevomorka sa nedá zastaviť ničím). Kamenný nezateplený múr v zime vlhne a môžu sa tvoriť pliesne (spôsobujú ťažké choroby)
Stabilnú teplotu v zime aj v lete, a možnosť kúriť klasickou murovanou pecou na drevo, zabezpečí vnútorná akumulačná časť domu: 20 cm presné betónové šalovačky zaliate betónom a železobetónový strop. Dáte si na ne klasickú vápnopieskovú omietku, ktorá stabilizuje vlhkosť v dome (netreba odvlhčovač ani zvlhčovač). Železobetón sa používal už za císara pána, a stojí dodnes. Klasikou sú ploché strechy v niektoých častiach sveta.
Doteraz prežili viac ako sto rokov len tie časti klasických stavieb, ktoré neboli z dreva a iných zničiteľných materiálov. Až na pár vínimiek.
Vzhľadovo sa dá postaviť dom v akomkoľvek štýle. Ide len o to či chcete lacné materiály ktoré používali ľudia po vojne (kameň, drevo, slamu) a tie domy už nestoja, alebo kvalitné drahšie materiály používané v čase mieru (umelý (poro)kameň, železobetón, sklo) a tie stavby stoja storočia a dodnes ich v meste využívate.
Ještě jsem se chtěl zeptat,jaký by byl rozdíl ve stavbě domu tou dvojitou stěnou a uvnitř izolace a pak třeba betonový monolit s izolací a obložení kamenem, nebo spíš je nějaký opravdu hezký kamenný obklad aby vypadal co nejvíce reálně a přírodně.....? Co by bylo lepší? A nebo třeba postavit ze zateplených cihel a + obklady?
Tak to by bylo určitě fajn, jen se zeptám, co by jste používali jako pojivo těch kamenů? Rozmíchaný cement s vodou nebo už je něco lepšího? Vytápění by se dalo dát i do té stěny? Kolikátka by to pak byla výsledná zeď,popřípadě kolik by jste dávali polystyrenu?
MŠ Milan Švaříček @milan.svaricekČím více EPS (cca 20 cm), tím méně budete za 20 let méně platit. Mrkněte se na http://www.pasivnidomy.cz/
Normy se stále zpřísňují a za chvíli se nic jiného nebude smět stavět. Vnitřní nosnou zeď musí spočítat architekt nebo stavař. Vnější je libovolná, ale musí být samonosná, ne obklady - EPS by je neuneslo. Pojivo asi beton.
Pokud dáte vytápění do stěny, bude teplo procházet skrze masu hmoty a bude mít značnou setrvačnost. Pokud jsou u vás povoleny vrty, může být tepelné čerpadlo zem-voda, jinak vzduch-voda a podlahové vytápění. Nebo plynem, elektřinou.
Množství ztrát ovlivní rozhodování, čím vytápět. A určí minimální sílu izolace.
Jsou zde zajímavé články, porovnání.
Zkuste hledat
Takže myslíte zdít z kamene a mezi to nějakou izolaci? Jakou popřípadě? A jak zdít aby se někde nesrážela vlhkost? Vytápět podlahou?
MŠ Milan Švaříček @milan.svaricekZdít tak (resp. navrhnout) aby nikde nedošlo k rosnému bodu, to podmínka č. 1 a druhá, mít takovou vlhkost v domě aby k tomu rosnému bodu bylo daleko. Vytápět podlahou je sice hezké ale taky to má negativa. Musí být důvod proč podlahou a ne jinak. Podlaha se volí z hlediska zdroje (nízkpoptenciální), malého příkonu, případně estetiky nebo extrémně vysokého stropu. Musíte si být vědom, že podlahové topení vyžaduje silnější izolaci v podlaze, jiný způsob regulace, ohled na některé zařizovací předměty a pohlídat si liniové tepelné mosty.
Zvenku kámen, uprostřed dostatečná síla izolace, zevnitř kámen a dřevo - bude to nádhera.
Někdo tvrdí, že do každého prostředí patří jiný typ domu podle charakteru krajiny. Já když jdu vilovou čtvrtí z první republiky, kde je každá vila jiná a všechny hezké, tak jsem rád, že to není jako z kopíráku. Problém je, že krása něco stojí a dnes se staví více funkcionalisticky, levněji a často méně hezky.
Částečně tomu pomoci můžete technologií zvanou "CAVITY WALL". V podstaě jsou to zdi dvě a uvnitř je třeba EPS.
https://www.google.cz/?gfe_rd=ctrl&e…
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.