Rekonstrukce roubenkyDobrý den,
obracím se na vás s prosbou o názory při rekonstrukci poloroubené stavby. Stavba je kratší, roubenou, částí zasazena do poměrně strmého svahu. Svah tedy klesá podél celé stavby až ke sklepu. Ten je sice díky svahu pod domem, ale z boku pod úrovní terénu již méně a dveře do sklepa jsou již 15 cm nad terénem.
Teď právě řeším vlhkost ve sklepě. Když jsme to koupili, tak byl sklep zcela uzavřený, okna a dveře zazděné škváráky a veškeré větráky z kameninových trubek ucpané hadry. No a na stěnách asi 10 cm vrstva bílé plísně, po které stékaly kapky vody. No vlhké šíleně. Také tam byl chlívek pro prase, který tam celý zaplesnivělý a poloztrouchnivělý někdo nechal. No fakt se mi na to nechtělo vůbec sahat.
Vše jsem tedy vyboural a nechalo se to stále luftovalt celý rok. Původní kovaná okýnka jsem vyřezal. Ta by bohužel mnoho neizolovala. Byl to takový dělený rám, tvořený z malých skleněných tabulek. Budeme dávat nová plastová hnědá okýnka, aby nebyla skoro vidět. Ty původní rámy byly také rezaté a s cihlami to skoro splývalo. Uvažovat jsem o dřevěných, ale vzhledem k vlhkosti sklepa se si to rozmyslel, aby to zbytečně rychleji nedegradovalo.
Právě obouchávám staré omítky, abych to mohl znovu omítnout, připojit vodárnu, dát bojler, mrazák, pračku.....a tak dále. Ale... Teď, jak začíná být více vlhko, v jednom rohu, který je nejvíce pod terénem, je cítit vlhké zdivo. Všude jinde je to v pohodě...tedy pokud pominu, jak pršelo do komína a je to pod vybírací brankou mokré.
Čili na místech, kde byl chlívek, je „betonová“ omítka. Tam je vlhký ten roh. Skoro celý sklep je takto „omítnutý“ přibližně do 1,2m výšky. Zkoušel jsem to odsekávat bouracím kladivem a ani prd. Ulétávají jen malé ostré šlupičky a lom je šedo-modrý – kvalitka. Vůbec se do toho nemůžu dostat. Musím to jedine usekat s kusy cihel. Výše na zdi a na stropě (hurdy – asi došlo k modernizaci v průběhu doby) je hodně písková omítka, zřejmě vápenná. Na ni jsou místně vápenně puchýře.
Dost jsem toho už osekal a zvažuji, co s tím dál. Tu betonovou omítku tam zřejmě nechám, jen nevím, jak se zbavit vápna tom cementu. To tam drží fest. Bral jsem to i ocelákem na vrtačce nic. Zkusím i flexu, mám hrnkový kotouč na broušení betonu. Bruska je jen toho času na reklamaci ;-)
Ve stavebninách mi právě poradili, abych to omítl cementovou omítku, že je to lepší, že to drží, na rozdíl od vápenné, která pak dělá „puchýře“ na malbě, když to trochu navlhne.
Rád bych to udělal maximálně dobře. Samozřejmě budu řešit i drenáž okolo domu, ale ta mě teď tak úplně nepálí, protože obytná část je zcela suchá a potřebuji dům co nejrychleji dodělat pro bydlení. Neměl jsem, to odkopané na základ sklepa, nevím jak to tam vypadá. Základ sklepa je tam 1,2 metru pod terénem. Základ roubené části kopíruje terén, tam je skládaná opuka a pískovcové bloky a na tom cihly. Jak hluboko je ta opuka jsem taky zatím nezkoušel. Chtěl bych to pro klid duše obkopat a dát nopkovku a štěrk a drenáže pro sichr. Taky tudy půjde svod dešťové vody, které půjde okolo domu a pak kolem stodoly z dalšího svahu dolů k potoku.
Přikládám fotku domu. Výška soklu nad zemí je 2,5m a vodorovná délka do svahu je 8m. To ještě neřeším. Že je za domem udělaná rovná terasa na záhonky, co tam kdysi byly. Pak by to v místě sklepa bylo ještě níže. On je tam obecně okolo baráku terén zbytečně vysoko. Stejně tak na dvoře. Kde to nabylo nad úroveň betonu u stodoly a pak je problém, když prší...vše jde ke stodole...bagr je už objednaný ;-) Ale to by bylo dlouhé povídání ;-)
Co byste doporučili dělat s těmi stěnami? Omítat znovu? Nebo to jen omlátit na cihly, očistit a vymalovat? Nebo nemalovat a počkat na drenáže? Ono se to možná letos povede, zaleží jaká bude zima. Nejdůležitější je pro nás tam začít bydlet. Pak už to půjde lépe, bez dojíždění.
Na obrázcích je to vidět z několika stran a obrázek 5 je pak stav, jak je to teď.