předstěna před vlhkou zdí

Reklama
předstěna před vlhkou zdí

Chtěl bych zkonzultovat řešení SDK předstěny ve vlhké místnosti (ostatní metody - podřezání není možné a kombinace injektáž, drenáž+nopovka, větrání nepomáhají).

Když budu popisovat přiložený nákres, tak problematický (tvorba černých plísní u podlahy) je pravý horní roh místnosti (problémy začínají již nyní s koncem léta), nicméně vlhkostní projevy (solné výkvěty) jsou patrné na obou stěnách (vedou k sousedovi na zahradu) z tohoto rohu vycházejících. Kontaktním měřákem zbytkové vlhkosti se postupně od tohoto rohu, kde jsem byl nad měřitelný limit 10% dostávám postupně s rostoucí vzdáleností na minimálních cca 5%. Okno s pod sebou umístěným radiátorem se nachází na protější stěně v rohu a dveře do vedlejší místnosti zhruba uprostřed protější dlouhé stěny.

V souhrnu se domnívám, že se jedná o kombinaci problémů vzlínající vlhkosti (i přes všechna zmíněná opatření) plus relativně nízké teploty v tom "odlehlém koutě", kam asi i špatně proudí vzduch i při průvanu.

A idea na (minimálně dočasné - nemohu si dovolit zásah typu podbourání+izolace stěn, který znamená vystěhování, rozborku a neobyvatelnost) řešení je následující:

- podél obou "postižených" stěn postavit cca 10cm vzdálenou SDK předstěnu
- od teplovodního radiátoru protáhnout teplovodní vedení podél stěny a do rohu umístit cca 1.5m dlouhý tepelný registr
- v pravém dolním rohu mám již do komína připravený nucený odtah ventilátorem
- v levém horním rohu udělat nasávací otvor

Pokud tato idea nasávání buď studeného venkovního, nebo teplého vnitřního vzduchu, jeho (do)ohřátí a proudění po celé délce obou stěn není v základu úplně mimo, tak mám několik dílčích dotazů:

- řešit druh SDK, parozábrany atd.?
- odtah (resp. otvor osazený klasickým "koupelnovým ventilátorem") do komína mám u podlahy - je to ok, nebo by měl být umístěn nahoře? bude stačit pravidelně spínaný běh např. na 1x za hodinu na 10 minut? mám řešit průtok vzduchu, rychlost, druh ventilátoru?
- nasávání vzduchu - z místnosti nebo z venku? u podlahy či u stropu?
- na co dalšího myslet?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.