Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Výkonný sporák

Autor: Kateřina Sulíková
Datum: 14.09.2016 12:18
uživatel: 123323


Potřebovala bych poradit jaký sporák s troubou zvolit, aby vytopil barák 160 m3.
Měl dlouhou výhřevnost, aby ráno bylo teplo a aby se nemuselo často přikládat.
Nevím jaká značka je dobrá. Představuji si životnost 50 let.
Děkuji.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 65   starší >>
Příspěvky
Autor: Ferda Mravenec
Datum: 15.09.2016 10:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 120598
reakce na ...
Bych si tipnul, že s tím sporákem na vytápění jste úplně vedle. Kdysi jsem nějaký takový sporák měl na chalupě, tak vím, že jestli to má dobře ohřívat plotnu, tak to musí být udělané tak, že se to neslučuje s nějakým dlouhým hořením. Takže s dřevem budete přikládat tak co dvě hodiny, s uhlím možná co čtyři. No a s tím uhlím tam bude ještě ta potíž, že vůni nebo smradem uhlí vám to tam všechno načichne. Určitě se najde aspoň jeden člověk, co bude tvrdit že ne, ale na to nemusíte dát, pokud si to pořídíte tak uvidíte sama a možná jestli to nebudete cítit vy, tak to budou možná cítit lidi co tam s vama nebudou bydlet. Tento problém bude i u dřeva, ale poněkud menší.

No a další problém bude v tom, že ta vaše dřevostavba, sám mám taky dřevostavbu, ačkoliv bude mít třeba výborné izolační schopnosti, bude mít mizernou akumulační tepelnou kapacitu. No a to znamená, že jak vyhasne oheň, což bude u toho vašeho sporáku v noci relativně brzo, tak chalupa začne hned chladnout, takže tam v zimě budete mít ráno pěknou zimu, taktéž případně odpoledne pokud přijdete z práce a nikdo tam nebude dopoledne topit. A vím o čem mluvím, protože mám taky dřevostavbu, sice výborně zaizolovanou ale s mizernou tepelnou kapacitou.

Autor: Ondra Brichta
Datum: 15.09.2016 10:57 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 117952
reakce na ...
V ideálním případě mít dva spotřebiče, anebo alespoň dvě topeniště. Jedno topeniště na vaření, druhé, velké, na topení do akumulace (voda, cihly). Ano, je to dražší varianta, ale nároky bezproblémů splní a nemusí se řešit násypky na uhlí do malýho sporáčku.

Blbé je, že ty kombinace sporák-vytápění se sériově vyrábějí(lidi to chtějí), takže stavitel při sestavování rozpočtu nabydne snadno dojmu, že mu těch 50 tisíc bude stačit a víc neřeší. Přitom je to neméně zásadní věc, jako zbytek stavby a je nutné to zohlednit už na začátku projektu. Na druhou stranu, stavebnící rad často nedbají, kombinaci sporák-kotel koupí a i když to není ideální, nějak těch prvních 5let přežijou, než jim dojde trpělivost a půjde to z domu.

Autor: Kateřina Sulíková
Datum: 15.09.2016 12:03 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 123323
reakce na ...
Kdybych se vzdala trouby, tak co kamna Jotul s plotnou? Ty mají dobrou pověst.
http://jotul.com/cz/vyrobky/kamna/f-602/jotul-f-602

http://jotul.com/cz/vyrobky/kamna/jotul-f-118

Autor: Ferda Mravenec
Datum: 15.09.2016 12:20 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 120598
reakce na ...
Podle mne žádné kamna vám v takovém domě nezajistí rovnoměrnou teplotu po celý den ani v jedné místnosti. Nevím jakou předpokládáte TZ toho domu, ale zřejmě bude dost nízká, takže na vašem místě bych si zajistil sazbu pro přímotopy, a minimálně jeden bych si pořídil. No a pak si můžete pořídit libovolné kamna, sporák podle toho jaký se vám líbí a nemusíte se moc starat o to jak dlouho bude sporák hořet, protože jak dohoří bude v pozadí číhat ten přímotop a jak poklesne teplota, tak se sám zapne. Pokud budete dřevo do kamen kupovat tak topení elektřinou stejně nebude dražší než topení dřevem. :-)) Takže po čase přejdete od topení dřevem k topení jen elektřinou, aspoň my jsme to tak udělali.

Autor: Ondra Brichta
Datum: 15.09.2016 13:34 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 117952
reakce na ...
Možnost to je... stěžejní jsou Vaše požadavky na komfort. První zmínka byla o sporáku, tyhle Jotulky ale moc komfortní vaření neumožňují, je to jen "bonus" navíc, primárně dělají rychlé teplo.

Dejte si pár obecných vlastností, které by to mělo mít a až podle toho hledejte rady, co by tomu vyhovovalo. Upnout se na začátku na sporák/kamna/krb a hledat výrobek, který splní všechno, není ideální.

Pokud chcete kombinovat užitek, nikdy to nebude ideální, vždy bude jedna funkce potlačená na úkor druhé. Pokud chcete sporáček na dřevo, koupíte sporáček, který perfektně slouží k vaření a bonusem je to, že to i zahřeje. Ale už z toho neuděláte plnohodnotný zdroj pro dlouhodobé vytápění domu.

Pokud chcete dlouhodobé vytápění s delším intervalem přikládání a máte domek bez velkých akumulačních vlastností, pak budete muset volit topení(dřevem, uhlím) do nějaké akumulace (voda,obestavba kamen) ze které se bude teplo dlouhodobě uvolňovat a nebo kotel s dlouhou dobou hoření - opravdu kotel, nikoliv krbová kamna, co se chlubí 12h hořením. Vedlejším bonusem pak může být to, že si v horní části takového topidla něco přihřejete, ale na vaření to nelze využívat.

Na vaření potřebujete rychle vytvořit a rychle předat teplo pro jídlo, což je přesný opak toho, co očekáváte od dlouhodobého vytápění a neexistuje jediné topeniště, které obojí zvládne na jedničku.


Pokud chcete přikládat každé 2-4 hodiny, nebo potřebujte po návratu ze zimního lovu rychlé teplo, pak si pořídíte krbová kamínka odpovídající velikosti(výkonu) a u nich bude bonusem opět to, že si na nich uvaříte čaj. Ale na delší vaření to není, jak se ta litina rozpálí, bude manipulace kolem kamínek dost bolestivá.

Pak do toho ještě vstupuje otázka ceny zdrojů, nesouhlasím moc s tím, že dřevo vyjde dráž než elektřina, pokud beru to nejdražší v mém okolí, pořád mě vychází 1kWh na 1kč při 80% účinnosti topidla. pokud bych to zredukoval na 40% účinnost, pořád jsem na 2kč/kWh a to mi elektřina nenabízí. Elektřina je ale extrémně čistá, komfortní a je to ideální doplňěk pro již zmíněné přitápění v okamžiku, kdy kamna nestíhají... jen nesmí vypnout proud.

Pokud bych se vrátil na začátek, bez ohledu na cenu, osobní preference a velikost místnosti by uvedeným požadavkům vyhovovala velmi těžká stavba v kombinaci kamna+sporáček, něco takovéhleho: http://mainewoodheat.com/cms/wp-content/uploads/2010/03/mauzaka_heater.jpg

..s tím, že se mohou prodloužit do horní místnosti a přes plášť ji vyhřívat. Na tomhle obrázku jsou moc nízký.
Fyziku neobelstíte, podobná stavba to teplo umožní dlouhodobě skladovat a v klidu si jej uživat.

Autor: Kateřina Sulíková
Datum: 15.09.2016 11:41 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 123323
reakce na ...
Je to malá slaměnka s dřevěnou konstrukcí, ale příčky jsou z cihel. viz. foto.

Autor: Kateřina Sulíková
Datum: 15.09.2016 11:47 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 123323
reakce na ...
Je to malá slaměnka s dřevěnou konstrukcí, ale příčky jsou z cihel. viz. foto.

Autor: Ondra Brichta
Datum: 15.09.2016 11:50 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 117952
reakce na ...
zkuste fotku ještě jednou..asi se vytratila...

Autor: Kateřina Sulíková
Datum: 15.09.2016 12:24 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 123323
reakce na ...
Fotogalerie:
Ještě jednou foto

Autor: aaa aaa
Datum: 15.09.2016 13:35 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 122602
reakce na ...
Kvůli akumulaci by bylo nejjednodušší postavit hned vedle kamen "almaru" z plných cihel s vnitřními tahy. Během topení by se zahřála a po vyhasnutí kamen by vydávala teplo. Byla by to obdoba fungování kachlového sporáku. Anebo kamna s výměníkem a AKU nádrž.

Autor: Ondra Brichta
Datum: 15.09.2016 13:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 117952
reakce na ...
přesně tak, staré cihly se seženou za pár piv po sousedech, jen se to už musí postavit i s topeništěm, nebo cihlou obestavět výkonnou krbovku, to by zvládnul i poučený zedník, když dodrží v návodu velikosti odvětrávacích mezer.

Autor: Karel Kopfrkingl
Datum: 15.09.2016 16:31 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 119678
reakce na ...
Paní Kateřino asi napíšu to co zrovna nechcete slyšet, ale já osobně bych se na ten sporák vykašlal. Podle toho co píšete tipuji, že sporák na tuhá paliva chcete z přesvědčení resp. aby pasoval k domu a byl tak nějak "do přírodna".
Nejsem sice žádný velký kuchař, ale dovedu si představit jak se asi na takovém sporáku vaří a co teprve jak se v něm peče, když výkon v průběhu hoření kolísá a reakce na regulaci jsou pomalé. Určitě se to dá, ale než se s tím člověk naučí pár bábovek "to odnese" :-)))
Takže za mě osobně bych upřednostnil komfort obsluhy a volil klasický el. sporák (či vestavbu) na vaření a na vytápění pak vybral vhodná kamínka či jiný zdroj tepla :-)

Autor: Kateřina Sulíková
Datum: 15.09.2016 17:20 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 123323
reakce na ...
Fotogalerie:
Je to tak. Je to nějaké složité, po téhle diskusi jsem zjistila, že mě nenapadá jediné jasné řešení, ale jen samé nevýhody.
Je to slaměný dům, takže by se asi těžko zjišťovali tepelné ztráty. Moc takových domů v Čechách není. Jen lidé co v tom už bydlejí uvádí, že se rychle vytopí a mají menší spotřebu dřeva než u zděných domů. Proto jsme volili zděné příčky, kvůli akumulaci. Nechat si postavit akumulační kamna se sporákem na to tam není asi místo, základová vybetonovaná deska pro komín a kamna je tak max. 1m x2m veliká. No možná by to šlo. Měli jsme to taky jako variantu, už jsme si sehnali i staré kachle, ani nevím proč už z toho sešlo. Přece jen si ten dům stavíme už čtvrtým rokem po víkendech samy, jde to pomalu. takže se moc původního plánu nedržíme.
Už máme vybetonovanou podlahu, takže na teplovodní výměník už je asi pozdě. Chtěli jsme sálavé teplo do místnosti, takže litinové kamna (sporák), ale teď jsem se dozvěděla, že sálavé teplo nejde za roh a to by bylo docela špatný.
Máme udělaný rozvody jen na 3 ks topení na druhé straně místnosti než by byl sporák. Pro případ kdyby nestačilo, tak si přitopíme.
Půdorys je zhruba viz obrázek.

Autor: Ondra Brichta
Datum: 15.09.2016 17:55 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 117952
reakce na ...
Sálavé teplo sice za roh nejde, ale teplý vzduch ano... v koupelně na záchodě by to chtělo el. přímotop nebo podlahovku, zbytek domu by ty kamna měly utáhnout... jestli si to chcete "slepit" sami, tak si objednejte nějakou krbovou vložku, určenou pro akumulační provoz(odhadl bych do 10kW), sežeňte si v okolí obyčejné staré cihly a o víkendech tu vložku obezděte na sílu stěny 20cm (celá cihla +naštorc). Případně sledujte bazary a jestli bude někdo nabízet staré akumulační cihly-magnezitky za normální cenu, tak vnitřek kolem vložky volně vyskládejte z akumulaček, pak by nemusela být stěna tak tlustá. V návodu si zjistěte velikosti ventilačních mřížek, udělejte je poloviční a budete mít hotovo. Sice bude trvat, než to zprvu natopíte, ale ty cihly pak budou sálat klidně celý den - podle venkovní teploty samozřejmě a v zimě pak budete jenom dotápět. Jestli budete chtít kombinaci se sporákem, tak se kamnáři nevyhnete.

Autor: jenda xd
Datum: 15.09.2016 18:32 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 120303
reakce na ...
Pudorys je vcelku rozumný . Pochopil jsem , že budete mít otevřené schodiště do patra. Akumulace ve zdech a podlaze budete mít dost.
Zvolil bych obyčejné litináčky co jste už zde zminovali (f 602). Ty jotule f 118 jsou pro vás zbytečně velké vzhledem k dobře zateplenému domu .
Přeci jen na kamínkách kdykoliv ohřeji vodu na kávu , čaj atd. A vzhledem k jejich velikosti je i slušná doba mezi přikládkou . Mužete odběhnout a po 4 i 5 hodinách pak vyhrábnete žhavé a přiložíte bezproblému. Mužete se i podívat na tyhle
http://kamnakrbylevne.cz/cz-detail-968062-plamen-trenk-litinova-kamna-krbova.html
Jak v jotulích tak tady těch palivo odhořívá odpředu do zadu a vzadu vždy je dost žhavého.
A pokud v kamnech vyhasne tak by mohla naběhnout jako záloha klimatizace. V zimě topí a v létě chladí
http://aukro.cz/sritr-tepelne-cerpadlo-mitsubishi-fh35ve-cop5-i6425929249.html?ref=widget_panel_7664427
Ta vám v zimě bude topit za třetinu oproti přímotopum .

Ještě dodám , že i na bazoši lze často narazit na něco za rozumnou cenu.
https://dum.bazos.cz/inzerat/65146922/KAMNA-JOTUL-F-602-N.php

Autor: Petr Malík
Datum: 14.09.2016 19:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 110233
reakce na ...
Dobrý večer
Jak již přede mnou dříve řečeno, chtělo by to trochu podrobnější informace nebo alespoň víte-li tepelné ztráty, dle toho se pak odvíjí zejména výkon. Jde-li o starší zástavbu pak bych se zeptal čím tam bylo topeno dříve, od toho se lze také odrazit. Důležité je zda chcete s výměníkem nebo bez výměníku, předpokládám že s teplovodním výměníkem.
Zkuste se podívat na sporáky Wamsler, ty by vašim požadavkům mohly odpovídat ovšem otázkou je výkon, zda-li nebude příliš vysoký. Sporáky umí i stáložárná paliva hn.uh. brikety a uhlí což je výhoda, malý výkon lokálně zato dostatečný do vody taktéž výhoda... Ceny jsou ovšem vysoké tudíž by bylo lepší konzultovat se zkušeným topenářem-kamnářem, přímo na místě dle konkrétních podmínek.
viz.
http://www.vjrousek.cz/sporaky-s-vymenikem.html
Zajímavá kamna a sporáky nabízí také bratři slováci viz:
http://www.oravakrb.sk/sporaky-na-tuhe-palivo-sporaky-s-vymennikom/c998
konkrétně například tento:
http://www.oravakrb.sk/kachle-friko-ultra-12-8kw-s-vymennikom-varenie-pecenie/p984965c998
výkonově i cenově daleko přijatelnější, ovšem u toho výkonu nevím zda nemají chybu "přehozeny hodnoty" do vzduchu píší 12kw do vody 8 kw bylo by dobré se na to dotazovat na jejich stránkách. Roštování a tím čistota v domácnosti by měla být řešena dobře tuším že kamna (s troubou) mají otočný a posuvný rošt. Otázkou je hloubka či spíše výška topeniště což je podstatné zejména pro topení uhlím, nicméně při nižší výšce lze sanovat užitím hn. uh. briket.....
Co se týká životnosti myslím že 50 let je u všech výše uvedených sporáků vysoká laťka, možností je pochopitelně i již zmíněná alternativa "individuálně stavěných omítaných nebo kachlových kamen" lze udělat s teplovodním výměníkem, nebo hypokaustem (v uzavřené zástěně cirkuluje horký vzduch jako topné médium místo vody) možnost udělat s násypným stáložárným ohništěm (na stáložárná paliva) i s horizontálním a hlubokým ohništěm na dlouhá polena. Byť by stavěná kamna měla mít životnost vyšší otázkou je zda-li se oplatí ceny jsou závratné běžně se začíná i na tři sta tisících + speciality navíc mohou cenu vyhnat bezproblému k milionům, čili to si už každý dovolit nemůže....

Autor: Petr Malík
Datum: 14.09.2016 19:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 110233
reakce na ...
Málem bych zapomněl na dle mého soudu také dobrou alternativu výrobce KVS Moravia např.
http://www.krbylevne.cz/kvs-moravia-vsp-9100.11p-v-bila-plastove-doplnky-litinova-plotna-s-vymenikem-prave-provedeni?utm_source=GoogleNakupy&utm_medium=aktivita-zakaznika&utm_campaign=GoogleNakupy&gclid=CMXvwuKxj88CFSoW0wodjIAE6w

Sporáků s teplovodním výměníkem vyrábí myslím více typů?, výhodou je přijatelnější výkon i cena, a také tyto sporáky mají (nevím zda všechny typy) možnost nastavení ohniště na letní a zimní provoz což je velká výhoda. (rošty jsou koncipovány většinou jako otočné výklopné což je rovněž výhoda vzhledem k čistotě v domácnosti.) Přestavením na zimní provoz (demontuje se horní rošt) získáte již určitou "výšku" ohniště kde by bylo možné vsypat hn. uhlí oř. 1 a zapálit shora, nezkoušel jsem ale mělo by jít ( dobrý způsob) v každém případě lze užít i hn. uhelné brikety jež lze klasicky přikládat, neboť stáložárná paliva jsou zárukou delší samostatné výhřevnosti a umí spotřebič udržet v chodu delší dobu bez obsluhy (např. přez noc)
Pokud by vás sporáky KVS Moravia zaujaly doporučuji se spojit přímo s nimi, nastínit své požadavky mohli by navrhnout "optimální model sporáku".....

Autor: Petr Malík
Datum: 14.09.2016 19:50 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 110233
reakce na ...
Tady máte jejich stránky, zkuste si to projít :-)
http://www.kvs-moravia.cz/

Ovšem taktéž i zde dle mne platí že 50 letá životnost je opravdu "příliš" dlouhá doba na "časté" celoroční a každoroční užívání sporáku. Pochopitelně něco jiného je mít spotřebič na chalupě a topit párkrát do roka, tam pak vydrží jistě podstatně déle ovšem 50 let je i tak dost. Na druhé straně většina výrobců zajišťuje i náhradní díly takže díky dobrému pozáručnímu servisu a při správném užívání lze životnost o něco prodloužit.

Autor: Ondra Brichta
Datum: 14.09.2016 19:46 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 117952
reakce na ...
ty stavěná kamna bych cenově úplně nedegradoval, pokud se paní nebude dotazovat přímo v centru Prahy, může mít štěstí a najde zajímavou alternativu...
..bez údajů o tepelné ztrátě se ale jedná o věštění, pokud by to byl pasiv, tak by stačily "vzduchotěsná" minikamínka a při téměř zavřeném vzduchu by i přes mizernou účinnost vydržely dlouho vytápět celý dům... jenže při vaření vajíček by se zase musely otevřít všechny okna :-)

Autor: Petr Malík
Datum: 14.09.2016 19:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 110233
reakce na ...
Zdravím Ondro

Mám známého na Moravě a jeho dcera si nechala dělat klasická kachlová kamna do svého "stylového srubu" jestli si dobře pamatuji tak nástřel byl od 300-800 tisíc a prý že si na to vzali úvěr a jdou do toho, kdo chce kam.....já si o tom myslím svoje :-)

Autor: Ondra Brichta
Datum: 14.09.2016 20:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 117952
reakce na ...
každý z nás má limity někde jinde, no... staví se domky za statisíce i za stamiliony, kamna taky.. u mě osobně leží akceptovatelná hranice kachlovýho sporáku kolem 70tis, na to se dá rozumě našetřit..s ležením a topením do domu do 100tis, nad to už je poměr cena/výkon řízen jen pocitem z luxusu....

Autor: Kateřina Sulíková
Datum: 14.09.2016 20:25 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 123323
reakce na ...
Děkuji za odpovědi.
Je to novostavba - dřevěná konstrukce, stěny sláma. Nová eurookna. Obytná plocha 6x9m. Chceme průduchem hnát teplo i do podkroví, kde se bude spát. Sporák chceme bez výměníku. Od firmy Wamsler se rozhoduji mezi AMBIANTE W1-90 a Ambiante line K128F. Nevím jestli by nám ty K128 stačili výkonem a životností. Jestli si není lepší připlatit na W1.
http://www.vjrousek.cz/kuchynsky-sporak-wamsler-ambiante-w1-90-modry-darkovy-poukaz-1000.html
http://www.vjrousek.cz/kuchynsky-sporak-wamsler-ambiante-line-k128f-2.html
Chtěla jsem vědět jestli je to opravdu dobrá kvalita. U sporáku Moravia Klaudie se mi nelíbilo, že mají jen jednoduché sklo a malé otevírací kličky. Nechat si postavit kachlové na to nemáme tolik peněz a ani prostor. Vyhovuje nám hloubka 600 mm, šířka je nám docela jedno, pravý vývod. Budeme mít sporák jako ostrůvek před linkou, proto bych volila raději to dvojité sklo a hloubku 600 mm, abych si nepálila nohy.
Děkuji, Katka.

Autor: Petr Malík
Datum: 14.09.2016 20:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 110233
reakce na ...
Ještě jednou zdravím
Pokud jde o novostavbu tak POZOR ! Bylo by dobré si skutečně zjistit tepelné ztráty ! Novostavby totiž mohou mít velmi nízké tepelné ztráty aby jste si nepřetápěli. Pokud by šlo o kamna za deset tisíc, lehce koupíte lehce prodáte a koupíte jiná v případě že nevyhovují ovšem u dražšího topidla platí, že zvolíte-li špatně půjdete při prodeji s cenou dost dolů a myslím že se i hůře prodá.

K těm sporákům
u toho K 128 F - je možnost nastavení roštu na letní a zimní provoz to je velmi dobrá věc.
Wamsler jinak myslím jak tady tak i u toho prvního umožňuje stáložárná paliva uh. brikety a uhlí to je taktéž velmi dobrá věc i když si dnes myslíte že budete topit jen se dřevem.
Nevím ale jak je u těchto sporáků řešeno roštování u některých kamen má totiž wamsler roštování řešeno špatně, rozdíl mezi roštem ovládaným zevně např. jak to bývá většinou u KVS mor. a nutností otevírat při roštování dvířka je markantní rozdíl mezi tím zda se bude topidlo obsluhovat dobře a budete mít doma velmi čisto nebo naopak, to je můj poznatek z praxe můžete mi věřit, čili toto bych si ověřil u každého sporáku .

Autor: Ondra Brichta
Datum: 14.09.2016 21:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 117952
reakce na ...
kvalitu poznáte až za těch 50 let :-) ..záleží, jak s tím budete topit. U tohodle typu je výhoda topení hnědým uhlím, v manuálu uvádí 12h výdrž na dávku uhlí(6kg), to zní zajímavě, jen je otázka, jak si s tím dlouhodobě poradí horní plotna, ale to už budete muset vyzkoušet sami.

Autor: Petr Malík
Datum: 14.09.2016 21:19 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 110233
reakce na ...
U hnědého uhlí např. nízkosirného Bíliny mám zkušenost, že je-li dobře spalováno na životnost plotny to nebude mít vliv. Pro uhlí je ovšem podstatné aby mělo topeniště alespoň nějakou výšku, ideální je topit "obráceně" tzn. napřed uhlí ořech, a nahoře zapálit pak je to bez přikládání a na dlouho bez obsluhy, uvádí-li v manuálu 12 hodin dá se předpokládat že výška šachtičky spolu s účinností sporáku budou dostatečné, je-li tam uveden i "zimní provoz" čili možnost "zvětšit objem výšku šachty" rovněž to svědčí ve prospěch uhlí, většina sporáků má totiž ohniště "mělké" což není na delší stáložár úplně výhodné i když užijete jen brikety jež snesou i přímé přikládání a stačí jim "mělké ohniště". Hlubší tedy vyšší ohniště není na škodu ani při spalování jen dřeva, podstata spočívá v tom, že hlubší vyšší šachta umožní jisté "hromadění" žhavých uhlíků jež i v případě dřeva podstatně prodlouží samostatnou výhřevnost sporáku a v případě stáložárných paliv (uhlí, uhel. briketa) je to ještě násobně výhodnější. Jde ale ještě o to jak je řešeno to roštování, pokud se musí při "provzdušnění" nebo čištění sporáku otvírat dvířka je to nevýhodné u provzdušnění zejména u briket mohou létat jiskry u čištění je vždy výhoda proroštovat nechat dvířka zavřená po pěti minutách opatrně otevřít a pak popelník vyjmout tímto se dá dosáhnout celkem komfortní čistoty v domácnosti a je to i jeden z faktorů proč jsou lidé s některými kamny později hrubě nespokojeni. Nejlépe je to řešeno u sporáků které mají posuvný a otočný rošt, kdy jedním pohybem zvenku vše skončí v popelníku po krátkém odstátí se může vynést.
Nad životností bych nespekuloval, a silně pochybuji že i u stavěných kamen v řádu "set tisíců" se obejdete bez alespoň drobných oprav jako např. vyzdívka, plotny, dvířka apod...tedy "jede-li" pec téměř každodenně celý rok padesát let v kuse

Autor: Petr Malík
Datum: 14.09.2016 21:26 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 110233
reakce na ...
P.S.
Pokud vydrží 6 kg hnědého uhlí 12 hodin svědčí to o velmi dobré účinnosti
Ale zase pozor na to, že uhlí hoří např. jen třetinu celkové doby zbytek tvoří "stáložár" tzn. výkon sice trvalejší ale "nižší" což může být u novostavby zase ale výhodné a také je to teplo "příjemné". Nicméně topeniště jsem neviděl, je-li klasické s odtahem nahoře mohlo by tedy jít topit uhlím násypně shora, mohlo by ale jít i o ohniště stáložárné s odtahem spodem tam by se pak sporák choval jinak ovšem toto nepředpokládám tato koncepce se dnes již moc neužívá byť má také své nesporné výhody....Nejlíp vidět v reálu

Autor: Ondra Brichta
Datum: 14.09.2016 21:40 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 117952
reakce na ...
papír snese vše, trochu pochybuji, že to malé a mělké topeniště tohle zvládne. Jiná věc by byla alespoň nějaká šachtička, tady mají jen zábranu-mřížku proti vypadnutí ven, jinak rovinka a rošt. Primárně to bude na dřevo, bonusově pak, že to snese i uhlí, ale parametry a vlastnosti kotle s násypkou, to určitě ne.

Autor: Petr Malík
Datum: 14.09.2016 21:47 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 110233
reakce na ...
Nevím jak je to u toho dražšího ale ten k128 f má psáno letní/zimní provoz díval jsem se třeba na letní/zimní u jednoho sporáku KVS moravia a v tom letním provozu je tam mřížka skoro zároveň s hranou horních dvířek čili sotva na briketu "placaté" ale pod tím ještě níž když se první mříž dá pryč je ještě jedna a je to o dost hlubší čili zimní provoz znamená malou šachtičku a tam se už něco dá dělat i s uhlím, není to tak i u toho k128 f od wamsleru? Fotku ani rozkres jsem nenašel :-)

Autor: Ondra Brichta
Datum: 14.09.2016 22:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 117952
reakce na ...
návod na k128: http://wamsler.hu/pdf-megtekintes/22/135616_K118_K128_K138_10_2015_DE_EN_FR_IT_HU_v2.pdf na straně 44 je obrázek změny letní/zimní provoz, vypadá to jen jako zábrana, odhadem 5cm výšky...

manuál na dražší jsem nedohledal, jen na jeho o něco levnějšího klona, technicky to bude dle mého stejné, ten dražší by měl mít snad jen nějakou automatiku regulace vzduchu: http://wamsler.hu/pdf-megtekintes/31/133410_W1-75_11_2014_de_en_fr_it_hu%20V3.pdf

Autor: Petr Malík
Datum: 14.09.2016 22:14 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 110233
reakce na ...
Děkuji Ondro jste šikula :-)
Taky si myslím že ta zábrana nebude dávat moc výšky, chtělo by to vidět v reálu, roštování se mi zdá také jen "ze vnitř". Ty KVS moravia jakous výšku v zimním provozu mají, ovšem ta verze zas nemá sklo,a co dnes nemá sklo moc lidi nechtějí, prosklené jsem neměl možnost vidět nevím jak to mají :-)

zobrazuji 1 - 30 z 65   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.



 
 
Reklama