Stavba domu z čeho a jakZdravím Vás,
jsem tu nový, forum pročítám delší dobu, ale registroval jsem se až dnes.
Mám na Vás otázku, rozhoduji se z čeho postavím. Bydlím a žiju v Norsku, na jednom větším ostrově. Podloží na pozemku je půda +- 30cm a pak skála. Počasí je deštivé, slunečných dní málo. Teplota v létě 12-25 stupnů, v zimě -10 až 4 stupně. Noři tu staví ty svoje dřevěnice, to já nechci, musel bych to dělat přes firmu a nedoplatil bych se.
Plán a představa je zatím taková, že s ženou koupíme již vyhlédnutý pozemek 1200m2, firma spláchne zeminu, vystřílí skálu. Dům bude mít okolo 120m2 přízemí v kterém bude 5 microapartmánů (minibyty se základním vybavením na pronájem, 24m2 každý, sprcha, postel v patře, stůl židle, minikuchyňka, prostor pod postelí na ošacení) a v podkroví bychom chtěli mít vlastní byt. Tímto ovšem moje představa končí a potřeboval bych poradit z čeho postavit, tak aby stavbu zvládli 2-3 dělníci. Uvažuji o Ytongu, který je v Norsku dostupný a stavba z by měla být jednoduchá, nebo jsem narazil na Quad-lock, na který tu asi není dealer, ten je po evropě a muselo by se to přivézt kamionem - betonárka je cca 5km. Cena betonu na naše asi 6500,- za m3. Chtěl bych nějaký systém který je již sám od sebe zateplený, relativně levný, snáší dobře vlhkost (časté deště). Omítku tu dávat nechci, chtěl bych dům pokrýt takovým dřevěným krytím(nevím jak to nazvat), aby zapadl do té současné zástavby a nebudil podezření že to není dřevěnice(jsou tu na to z nepochopitelných důvodů citliví). Střechu, tu bude asi dělat jiná parta dělníků, též asi z česka.
Za jakékoliv Vaše poznatky a příspěvky k tomuto tématu budu velmi rád. Jsem začátečník a čeká mě ještě dlouhá cesta.
S přátelským pozdravem
Jakub