Oddělení volného terénu od chodníkového obrubníku zvýšeným prahem/zídkouUž se tu něco na ten způsob ve fóru probíralo jak jsem se koukal, ale přesto k mému dotazu založím nové vlákno.
Rád bych nějakým způsobem oddělil obecní chodník od zahrady v místě kde není plot (jsou tam živé keře), myslím tím nějakým zvýšeným prahem, obrubníkem, jedním šárem něčeho. Jde mi o to vytvořit byť minimální bariéru proti smetí a špíně z ulice, jednoduchý vstup psů, optickou bariéru apod. Nechci, pokud to není nutné, kopat do nezámrzné hloubky, betonovat základ a stavět zídku, byť by byla malá. To už bych mohl rovnou udělat plot, což apriori nechci. Je to možné a je nějaké řešení které vyhoví požadavku na relativně delší životnost a stálost?
Situace je klasická (v řezu) - vozovka, následuje silniční obrubník, následuje skladba zámkové dlažby chodníku pro pěší, ta končí chodníkovým obrubníkem (nebo také zahradní obrubník) usazeným v betonovém "hrobečku" a pak už navazuje zmíněná zahrada, louka. Měl jsem ideu trochu ten obrubník ze strany zahrady v nějaké dostatečné šíři obnažit/odkopat až na ten betonový hrobeček, nic zvláštního do hloubky, v podstatě na hloubku toho betonového lože chodníkového obrubníku (18 - 20 cm), na dno "zákopu" naházet a udusat cca 10 cm kamenné drtě 16-32 a na to ndo zavlhkého betonu vyskládat na těsno co to půjde k obrubníku chodníku třeba silniční obrubníky, ze strany zahrady je zase "přikrýt" betonem a spáru mezi nimy a chodníkovým obrubníkem vymáznout nějakou trvanlivou maltovou směsí. Nebo variantně místo silničních obrubníků (jsou těžké a relativně drahé) vyskládat do maltového lože jednu šáru ztraceného bednění následně vylitou betonem a opatřenou betonovou stříškou navrchu.
Je to apriori špatná úvaha nebo by to tak mohlo fungovat? Počítám že někdo namítne cosi o nezámrzné hloubce 80 cm apod., ale je to v tomto případě opravdu tak "kritické"? Vždyť i ta vlastní chodníková skladba není do nezámrzné hloubky (skladba bývá obvykle 18 - 20 cm), ergo kladívko i ten chodníkový obrubník je osazen zcela stejně jak bych to provedl vedle v novém dodatečně já.
Díky za názory, nebo postřehy z vlastní praxe.
PL