Rekonstrukce domuDobrý den. Rád bych se na někoho z Vás obrátil s prosbou o radu či názor. Bydlíme v asi 100 let starém řadovém RD z kotovic (vepřovic). Dům je celou dobu obývaný, udržovaný. Před 5 lety jsem se pustil do rekonstrukce -nové betonové podlahy, ale s odvětráním stěn, nová koupelna, kuchyně. V domě krb, ústřední topení. Nad všemi stavebními otvory nové překlady, vtaženy nové trámy apod. Dům je absolutně suchý, nikde se neobjevuje ani náznak vlhkosti. Během všech prací jsem nikde nenarazil na mokrou kotovici. Riziko povodně je nulové - jsme na kopci. Terén je tvrdý, žádná louka nad svahem.Čelní zeď a prostřední příčku jsem v několika místech preventivně spoutal roxory + zasekaným profilem ve zdi. Nyní se však chceme pustit do další fáze rekonstrukce, kdy v plánu je vše od stávajícího bodu 0 (viz nákres) zbourat, přehnat nad zdmi věncem a nad stávajícím záklopem (podlahou) betonovou podlahou s kari sítěmi. Od takového bodu nula se pak odpíchnout a vyzdít nové zdi a příčky z lehkých materiálů - a teď nevím z jakých - prosím o doporučení. Ve dvoře máme v plánu vytvořit zcela nový základ, z něj vyhnat pilíře, přepažit a zdít. Vznikne tak takové "podloubí" nebo jak to nazvat. Snad bude z mých, podotýkám laických, nákresů patrné, co je v plánu. Vycházím z předpokladu, že pokud stavbu přeženu betonovým věncem a stávající silné zdi nahradím kvalitními, ale slabšími + zateplení, nemohu stavbě nijak uškodit, ba naopak. Spodní část z kotovic bych nezateploval - sila zdi 60cm se mi jeví jako dostačující. Proč hlavně píšu - můžu se do takové přestavby pustit? Zdi nikde nevykazují sesedání, praskliny, pukliny. Dům je naprosto suchý (vždycky byl + funguje odvětrání zdí) Je mi jasné, že někdo napíše - statický posudek, ale to bych nepsal sem, že jo. Prosím pak rovnou o nepsání příspěvků typu zbourat a stavět nové - máme zde pěkný obývák s krbem, novou kuchyni, ložnici a dům je prostě v pohodě obyvatelný, takže bagr fakt ne. Kdyby to byla ruina, tak nepíšu. Zároveň se omlouvám všem, koho budou moje nákresy vyloženě štvát - nejsou dokonalé, to vím sám, nebojte. Taky je mi jasné, že před stavbou bude potřeba projekt, rozkreslení od profíka apod. Prostě někoho z Vás jen žádám o názor, radu, tip, vyjádření. Nic víc, nic míň. Mnohokráte Vám děkuji a pokud bych měl něco zodpovědět, doplnit, rád povím.