Vytopení starého domuVŠEM DĚKUJI ZA CENNÉ RADY A KOMENTÁŘE.. Komín byl zavložkován za dobrou cenu a v dřívějším termínu, bojler jsem dle plánu přemístila s instalatérem do teplejších prostor, má stará kamna budu používat dále, i když doufám, že se časem dostanu k realizaci svého snu - kamna/pec na topení i vaření.. a samozřejmě je v plánu výměna střechy a zateplení.. Takže díky a hezké vánoční svátky..
Dobrý den, prosím o radu ohledně topení ve starém, nezatepleném, podsklepeném domě, dvě patra + nepochozí půda a se sólo přístavkem (prádelna), celkem cca 100m2 zastavené plochy, 2 patra mají výšku stropu 2,4-2,5m. Jsem rozhodnutá topit kamny na tuhá paliva (Musgraves 11kW), vypočteno i s ohledem na teplené ztráty bylo cca potřebných 10-11kW, to by problém nebyl. Ale.. co jsem kamna přivezla, kominíci jsou nedosažitelní, vytížení a já nemám vyvložkovaný komín ani přechodku na kouřovod, jelikož současná kamna mají menší průměr. Zima je ale neúprosná a nevím, zda se podaří toto ještě zrealizovat. Prosím tedy o radu, jak/čím dům alespoň temperovat, aniž by kamna měla velký odběr el. energie a mělo to efekt. Stačí mi teplota, při které nebude mrznout voda, trpět dům a bude fungovat odvlhčování sklepa, který je promáčený (příčina nalezena a téměř odstraněna) - vlhkost ve sklepě 78-82%, kondenzační odvlhčovač pořízen. Jinak vlhkost v domě v pořádku, mezi 40-60%.
Vím, že to nebude jednoduchá rada, ale právě proto prosím - více hlav, více informací.. Děkuji předem.. Spěchá..
Ještě dodatek: Sice jsem měla v domě před koupí inspektora, který mě měl informovat hlavně o těch drahých závadách apod., byl mi ale k ničemu. Když jsem loni chtěla využít akci na zateplení střechy, přišla studená sprcha - musí se přeložit střecha, pod barák mi rok teklo do sklepa, přičinu jsem odhalila teprve teď apod. Prostě, jako kdybych neudělala nic proto, abych znala dobře stav domu.
Ještě upřesním: V domě žiji, kromě práce jsem téměř pořád doma, není to tedy víkendová chalupa, kde jsem jen občas.