Hnědé uhlí vs dřevo (kotlíková dotace)

Rubriky:

Reklama
TK Tomáš Kupka @tomas.kupka093 před 7 roky22.10.2016 14:31:00
Hnědé uhlí vs dřevo (kotlíková dotace)

Zdravím všechny,

řeším jednu podsatnou věc. Mám doma kotel na pevná paliva FEROLLI GFN 5. Koupil jsem si ještě (letos) jako poslední kus plynový kotel na dotápění, když nejsem doma. Mám zásobu dřeva cca 30 m3, stím, že cca za rok spálím 16 m - 18 m, (záleží na zimě). Jelikož dřevo kupuji ve špalkách o délce 1,5 metru (řežuje, štípu) takhle se bavím cca 4 víkendy na jaře tak mě stojí vytápění něco kolem 17-18 tisíc. Systém dotápění plynem budu zkoušet letos. Celkovou plochu kterou vytápím je přes 250 m2.

Začal jsem uvažovat o kotlíkové dotaci a dřevozplyňovacím kotli. Už mám vytypovaného výrobce atd. Měl jsem tady na návštěvě topenáře který mě naťukl at si radši pořídím kotel na uhlí jen v tom případě pokud nemám les a nemám možnost pořídit levně dřevo. Kupuji tvrdé i měkké cca 1000 Kč za metr.

Říkal jsem si proč na uhlí. Začal jsem pátrat a amatérsky počítat. Na dřevo se docela nadřu i když to mám před domem, ale strávím na tom minimálně 80 hodin práce (řezání, štípání, vožení, skládání, uklízení apod). Dám za dřevo v průměru za rok 17.000-18.000. Když bych pořídil zplynovací kotel můžu očkávat úsporu kolem 30% jestli jsem to dobře vyčetl tzn náklady klesnou na 13.000 a práce klesne na cca 56 hodin ročně. Nepočítám ještě elektrickou energii co si vezme pila a štípačka.

Kdysy dávno v domě otec topíval uhlím. Spálil ve starém neučiním kotly něco kolem 8000 kg uhlí/rok. V dnešní době jsou kotle které mají účinnost 92% (záleží i na kvalitě uhlí). Budu uvažovat, že spálím teoreticky uhlí o 30% méně tzn klesne to na nějakých 5600 kg. Při ceně 280 Kč za 100 kg kterou můžu mít by mě topení vyšlo na nějakých 15.680 Kč. Odpadá mě stím práce ta by mohla klesnout na takových 16 hodin za rok. Kdy uhlí musím převozit pod střechu a když budu mít automat tak i přikládání a odpadne i náklad na el. energii.

Skladovací prostory bych použil které mám na dřevo.

Otázkou je jeslti opravdu spálím takové množství uhlí? Jestli je opravdu uhlí o něco draží než dřevo rozdíl je 2500 Kč. Nebudu zde brát v potaz se si při obou variantách můžu pomoci plynem.

Co myslíte jakou cestou se mám vydat? Nejdříve jsem řešil jaký typ kotle na zplynování a ted řeším jaký druh pevného paliva použít. Prosím o rady a názory.

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.