Vliv pospojení a uzemnění na konduktivitu topné vody

Rubriky:

Reklama
Vliv pospojení a uzemnění na konduktivitu topné vody

Byl jsem na ročním servisu kotle, kde jsem před rokem dělal opravu motnážní chyby a to chybějící pospojení a uzemnění trubek. Konduktivita topné vody byla před rokem 596uS/cm2. Vše v protokolu, který mám uložený v mobilu včetně fotek zařízení.

Připomínám, že bez nějakých opatření proti korozi všude konduktivita topné vody při pravidelných servisech rok od roku stoupá o 50-70 jednotek. Nikde není ani stav setrvalý, vždy se koroze uvnitř systému zhoršuje a to opodle klíče, čím vyšší kondktivita, tím vyšší meziroční přírůstky - koroze zrychluje.

Nyní jsem stejném na kotle, kde bylo provedeno minulý rok jen vzorové pospojení a uzemnění zjistil konduktivitu v hodnotě 518uS/cm2. Mašinka je pravidelně co dva týdny kalibrovaná. Připouštím možnou chybu plus mínus 5 jednotek, ale pokles nebo servalý stav jsem nikdy nikde nezaznamenal.

Zcela jistě toto opatření nezabrání přístupu kysíku ke stěnám a tím korozi v tomto smyslu, ale vliv chybějícího pospojení a uzemnění se jeví (první takový případ ale snížená hodnota je vysoká) jako významným faktor v korozivních procesech topení.

Pokles konduktivity je způsoben jednoduchou věcí: čerpadlo kotle není žádný Herkules, neumí zvednout svým výkonem kaly v celém topení, ale jen v nejbližším okolí kotle. Pokud zbrzdím korozivní proces pospojením a uzemněním kolem kotle, kaly dosud ve vodě přítomné poblíž čerpadla si posedají. Máte někdo podobné zkušenosti?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

15 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.