Vliv pospojení a uzemnění na konduktivitu topné vodyByl jsem na ročním servisu kotle, kde jsem před rokem dělal opravu motnážní chyby a to chybějící pospojení a uzemnění trubek. Konduktivita topné vody byla před rokem 596uS/cm2. Vše v protokolu, který mám uložený v mobilu včetně fotek zařízení.
Připomínám, že bez nějakých opatření proti korozi všude konduktivita topné vody při pravidelných servisech rok od roku stoupá o 50-70 jednotek. Nikde není ani stav setrvalý, vždy se koroze uvnitř systému zhoršuje a to opodle klíče, čím vyšší kondktivita, tím vyšší meziroční přírůstky - koroze zrychluje.
Nyní jsem stejném na kotle, kde bylo provedeno minulý rok jen vzorové pospojení a uzemnění zjistil konduktivitu v hodnotě 518uS/cm2. Mašinka je pravidelně co dva týdny kalibrovaná. Připouštím možnou chybu plus mínus 5 jednotek, ale pokles nebo servalý stav jsem nikdy nikde nezaznamenal.
Zcela jistě toto opatření nezabrání přístupu kysíku ke stěnám a tím korozi v tomto smyslu, ale vliv chybějícího pospojení a uzemnění se jeví (první takový případ ale snížená hodnota je vysoká) jako významným faktor v korozivních procesech topení.
Pokles konduktivity je způsoben jednoduchou věcí: čerpadlo kotle není žádný Herkules, neumí zvednout svým výkonem kaly v celém topení, ale jen v nejbližším okolí kotle. Pokud zbrzdím korozivní proces pospojením a uzemněním kolem kotle, kaly dosud ve vodě přítomné poblíž čerpadla si posedají. Máte někdo podobné zkušenosti?